Mogerini: Zemlje EU i NATO analiziraće rusko otkazivanje izgradnje gasovoda Južni tok

eu-nato

BRISEL – Evropska komisija proučava jučerašnju odluku predsednika Rusije Vladimira Putina da obustavi izgradnju Južnog toka, ali ostaje pri ranijim stavovima o ovom projektu, rekla je danas novinarima portparolka komesara za energiju Ana Kajzer.
“Primili smo k znanju odluku Rusije, ali i dalje ostajemo pri stavu da svi takvi projekti moraju da budu izvedeni u skladu sa evropskim zakonima”, rekla je Kajzer u sedištu Evropske komisije u Briselu.

Osvrćući se na jučerašnju Putinovu izjavu da bi Bugarska zbog ovoga trebalo da zatraži kompenzaciju od EU, Kajzer je rekla da za tako nešto nema pravnog osnova.
“Analiziramo situaciju”, poručila je ona i podsetila da je EK već uputila niz značajnih primedbi na legalnost Južnog toka.

Komesar za energiju Maroš Šefčović je u ranijem saopštenju za medije ukazao da je Južni tok i ranije bio tema razgovora EK sa zemljama članicama i da se jučerašnja Putinova odluka razmatra.

[adsenseyu4]

On je najavio da će o tome biti diskusije i na predstojećem sastanku o energiji u Sofiji, koji je zakazan za 9. decembar.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić, koji je danas učestvovao na skupu o Zapadnom Balkanu u sedištu Evropskog parlamenta u Briselu, izjavio je da bi Rusija i EU trebalo da preispitaju stavove o Južnom toku jer je reč o projektu koji je koristan za obe strane.
Mogerini: EU i Nato će analizirati otkazivanje Južnog toka

Zemlje Evropske unije i NATO analiziraće rusko otkazivanje izgradnje gasovoda Južni tok, rekla je visoka predstavnica za inostrane poslove i bezbednost EU, Federika Mogerini.

Ona je, po dolasku u sedište NATO na sastanak sa ministrom inostranih poslova alijanse, istakla da “naše zemlje moraju da proanaliziraju tu odluku Rusije”, preneo je Tas.

“Ona (odluka) svedoči o neophodnosti povećanja energetske bezbednosti EU, diverzifikacije, ne samo načina transporta energetskih resursa, nego i zvora za EU”, rekla je Mogerini.

(Tanjug)

[adsenseyu1]