MARTINA IZ VUKOVARA USTALASALA JAVNOST U HRVATSKOJ: Mi mladi se volimo, DOSTA JE PODELA NA SRBE I HRVATE!

Vukovar

Foto: printscreen/HRT

Učenica Martina Galić iz Vukovara bila je gošća kod Aleksandra Stankovića u emisiji “Nedeljom u 2” na HRT-u.

Osamnaestogodišnja maturantkinja opšte gimnazije pričala je o situaciji u gradu iz perspektive mladih ljudi. Njima je, kaže, dosta podela i negativnosti.

“Bolje da se ljubimo nego da se ljutimo”, počeo je Stanković razgovor citatom jedne pjesme.

“To je jedna pesma koju mladi slušaju. Taj citat lepo opisuje ono što mladi žele u Vukovaru, a to je da se svi opustimo, da se zajedno družimo”, kaže mlada Martina.

“Smeta mi slika o Vukovaru. Većina medija prikazuje pogrešnu sliku Vukovara. Većina mojih vršnjaka bi se složila sa mnom kada kažem da to nije istina. Mi mladi se družimo, volimo, ljubimo, izlazimo, putujemo. Većina medija prikazuje jednu negativnu stranu Vukovara dok ona pozitivna često izostaje da bude popraćena”, kaže Martina.

18-godišnja Martina misli da ljudi izvan Vukovara misle da su mladi u tom gradu jadni.

“Definivno to misle, ali ja se tako ne osećam”, kaže devojka.

“Stariji su većinom okrenuti prošlosti. Mladi pokušavaju ostaviti to u prošlosti. To poštovati, ali i gledati napred, graditi budućnost”, kaže devojka koja pohađa Opštu gimnaziju Vukovar.

JEZIVO PRIZNANJE UBICE SA ZVEZDARE: Čitav dan i noć proveo na društvenim mrežama, pa odlučio da ubije PRVOG KOJI JE NAIŠAO!

Razredi u njenoj gimnaziji su podeljeni na hrvatske i srpske razrede.

“U školi postoji podela po razredima. Postoje srpski i hrvatski razredi. Sve osim te nastave radimo zajedno. Treniramo, čak i u projektima u školi smo zajedno, nema podele Hrvat – Srbin. Izlazimo, skitamo zajedno. Jedina je podela ta na razrede. Volela bih kad bi se ta podela makla, to stvara osećaj diskriminacije kod jedne i druge strane. Zašto ne bi mogli biti zajedno kao deca u drugim gradovima?”, pita se djevojka.

Lani je govorila o tome da su hrvatski i srpski razred zajedno išli na maturu.

“Bilo je otpora. Bilo je nepisano pravilo da se ne ide zajedno. Mi pošto smo se već ranije družili odlučili smo da idemo zajedno. Biće nam lepše, biće nas više, bit će nam jeftinije. Ove godine je bio jedan poseban slučaj iako se pre znalo događati. Verujem da će i buduće generacije isto raditi jer nam je bilo predivno”, priča.

Stanković joj je onda kazao kako je nedavno bio u Vukovaru i nije želeo ući u nijedan kafić.

“Pa imate veliku predrasudu. U Vukovaru se zna koji je čiji kafić. Ali kod mene i većine mojih vršnjaka ne postoji ta podela, to da neću ući u kafić. Imate velike predrasude i Vukovarci to ne rade”, kaže devojka kojoj nije bitno je li vlasnik kafića Hrvat ili Srbin, odnosno po tome ne bira mesto izlaska.

“Veliku ulogu ima odgoj. Ali sve više mladih vidi da je podela besmislena. Možda i ako si odgojen na ovaj ili onaj način, shvataju da podela nije potrebna i uviđaju kako im bolje može biti”, kaže djevojka.

Devojka je pored toga objasnila i šta voli u Vukovaru.

“Osećam se lepo, sigurno, da su tu moji ljudi. Imamo previše aktivnosti, mladi imaju milion opcija za upis. Imamo nove bazene, to je novost”, priča devojka.

PORODICA IMA SAMO JEDAN IZLAZ: Požarevljanin je otišao u Ameriku za boljim životom, ali je zbog teške nesreće završio u bolnici

Neizbežna tema bio je i 18. novembar, dan pada Vukovara.

“To je jedan datum koji je težak svakom Vukovarcu, svima koji su to prošli. Tada se osećaju tenzije u gradu. Mislim da je najveći problem tog dana što se ustupa mesto politici umesto da se tamo dođe u miru, molitvi oda poštovanje”, kaže.

“Naprave nered, onda na nama ostaje da taj nered počistimo”, priča devojka koja planira upisati istoriju umetnosti u Dablinu. Tamo joj je, kaže, program koji želi upisati.

(Dnevne.rs/Izvor: index.hr)