MAKEDONIJA ĆE SE VRATITI NA IVICI RATA, ukoliko se ovo ostvari (INFO)

sobranie

Foto: Rojters

Talat Džaferi, koji je prošlog četvrtka glasovima albanskih stranaka i SDSM izabran za predsednika parlamenta što je rezultiralo neredima u Sobranju, najavljuje da bi danas mogao da preuzme ključeve predsedničkog kabineta, pišu makedonski mediji.

– Džaferi, osokoljen podrškom SAD, najavljuje da će od danas početi da obavlja funkciju predsednika Sobranja. On najavljuje da će preuzeti stolicu od Trajka Veljanoskog i dodaje da je to uskladu sa Poslovnikom – piše “Telegraf.mk”

“Telegraf”, međutim, navodi da za danas nije zakazana plenarna sednica u parlamentu, i da će Džaferi najverovatnije samoinicijativno doći po “ključeve” predsedničkog kabineta.

 

[adsenseyu5]

Makedonski list piše da se u Sobranju očekuje “uzbudljiv dan i da lako može da se desi da se ponove nasilne scene od prošle nedelje”.

Džaferi je juče najavio za danas novu sednicu najvišeg zakodavnog tela u svojoj prvoj izjavi od 27. aprila, kada je posle završetka sednice Sobranja izabran glasovima parlamentarne većine. VMRO-DPMNE smatra da je njegov izbog nelegalan jer je izvršen mimo procedure.

To je rezultiralo neredima u samom parlamentu, kada su predstavnici Građanske inicijativa “Za jedinstvenu Makedoniju” upali u zgradu Sobranja.

MIA istovremeno prenosi saopštenje SDSM koji traže od predsedniak Sobranja Trajka Veljanoskog da oslobodi kabinet i dopusti Džaferiju da preuzme dužnost.

– Talat Džaferi je novi predsednik parlamenta. To je potvrdio i Brajan Hojt Ji koji je rekao da će SAD, EU, NATO i Berlin sarađivati sa Džaferijem. Novi legitmni predsednik će takođe informisati đorđa Ivanova da postoji demokratska i legitimna većina u parlamentu i Ivanov je dužan da da mandat za sastav vlade da lideru SDSM Zoranu Zaevu – navodi se u saopšten SDSM.

VMRO-DPMNE u današnjem saopštenju pozova SDSMdqa uvaži glas naroda i odbiju Tiransku platformu, koja , kako kažu, podriva suverenitet zemlje i da osutanu od insistiranja da Džaferi postane predsednik Sobranja.

Džaferi je juče u intervjuu za HRT rekao i da makedonski predsednik đorđe Ivanov parlamentarnoj većini mora poveriti mandat za sastavljanje vlade, a da će, ako to ne bude učinio za 10 dana – počiniti krivično delo.

“Telegraf” navodi da je Džaferi izneo i jedan detalj koji će možda, kako se navodi, dati novu dimenziju procesu formiranja vlade.

 

[adsenseyu1]

 Naime, na pitanje da li Tiranska platforma podriva suverenitet zemlje, on je rekao da se tu ne radi ni o kakvoj deklaraciji, već o dogovoru stranaka o saradnji posle izbora.

U Skoplju je juče boravio zvaničnik američkog Stejt departmenta Brajan Hojt Ji, a lider albanske stranke DUI Ali Ahmeti je posle sastanka s njim, navodecvhi da prenosi poruku američkog funkcionera, istakao da Makedonija treba da prihvati realnost, a to je izbor Džaferija kojeg treba da podrže i oni koji ga osporavaju zato što je njegov izbor obavljen na legalan i legitiman način.

Ji je juče pozvao lidere partija i poslanike u Sobranju da dozvole rad novoj parlamentarnoj većini, koja treba da predloži novu vladu i vladin program.

Brajan Hojt Ji

Foto: printscreen/youtube

O svemu tome, prema njegovim rečima, treba raspravljati u Sobranju.

– Žalosno je što politički lideri u Makedoniji ne mogu da formiraju Vladu zasnovanu na rezultatima decembarskih izbora, koje međunarodna zajednica smatra kredibilnim i ishodom koji su prihvatile sve političke partije u Makedoniji – rekao je Ji.

Kako je dodao, još je žalosniji i zabrinjavajući incident koji se dogodio u parlamentu prošlog četvrtka, kada su poslanici bili nasilni zbog izbora novog predsednika parlamenta.

 

[adsenseyu4]

(Dnevne.rs/Blic.rs/Izvor:Tanjug)

 

[adsenseyu2]