MAJMUN ZAPOČEO SUKOB: DESETINE OSOBA JE UBIJENO (INFO)

Foto ilustracija: Dnevne.rs/pixabay

Foto ilustracija: Dnevne.rs/pixabay

Deseteine osoba je je ubijeno, 50 ranjeno u plemenskim borbama koje su izbile na jugu Libije nakon što je kućni ljubimac majmun napao učenicu srednje škole i skinuo joj maramu sa glave.

Direktor gradske bolnice u Sabi Abdel-Rahman Areish rekao je da je 20 ljudi ubijeno, a 50 ranjeno, dok Rojters navodi da je najmanje 16 osoba ubijeno u četiri dana borbe.

[adsenseyu4]

Aktivista Bader al-Daheli objavio je da oba glavna plemena koja su se sukobila u južnom gradu Saba, Avlad Suleiman i Gadadfa, imaju veliku podršku oružanih grupa.

Kako navode lokalni stanovnici, nasilje je izbilo nakon što je majmun koji je pripadao jednom vlasniku prodavnice iz plemena Gadadfa napao grupu učenica koje su prolazile pored njegove prodavnice.

Majmun je otrgnuo maramu s glave jedne devojčice i navodno je ugrizao i ogrebao, zbog čega su muškarci iz plemena Avlad Suleiman odlučili da se osvete, ubivši tri člana drugog plemena i majmuna.

– Do eskalacije sukoba je došlo drugog i trećeg dana kada su počeli koristiti tenkove, granate i drugo teško oružje – rekao je jedan stanovnik Rojtersu.

Još traju sporadične borbe i život se totalno zaustavio u tim područjima.

Kao i u drugim delovima Libije, Saba, koja se nalazi 660 kilometara od Tripolija, pogođena je nasiljem i sukobima različtitih frakcija, otkako je pre pet godina svrgnut Moamer Gadafi.

U toj regiji, ova dva plemena predstavljaju najmoćnije naoružane frakcije. Posljednji sukobi dešavali su se u centru grada, a prvobitni pokušaji plemenskih vođa da se proglasi primirje kako bi se mogla preuzeti tela žrtava su propali, navode stanovnici.

[adsenseyu1]

– Među ranjenima su žene i djeca, a među ubijenima su stranci iz afričkih zemalja – rekao je portparol Medicinskog centra u Sabi.

(Dnevne.rs/Blic.rs /Izvor:agencije,N.B.)

[adsenseyu2]

[adsenseyu5]