Mađarski premijer zabranjuje CRVENU ZVEZDU!

madjarska

Foto: AP

Mađarski premijer Viktor Orban želi da zabrani upotrebu petokrake, a njegova ekstremno desničarska stranka Fides priprema zakon kojim će da bude zaustavljeno svako komercijalno propagiranje petokrake.

Tim potezom, na udaru će se najviše naći holandski proizvođač piva “Hajneken”, čiji je prepoznatljiv logo upravo crvena zvezda.

Kako se navodi, mađarski zakon predviđa kaznu od 6,5 miliona evra ili dve godine zatvora za sve koji će koristiti petokraku.

“KOSOVO JE OTIŠLO” Saopštenje LDP koje će razbesneti mnoge u Srbiji

Prema oceni stručnjaka zabrana, osim ideološke, ima i ekonomsku pozadinu.

Sukob Orbana i kompanije Hajneken traje otkad je holandska pivara pobedila u postupku vođenom na rumunskom sudu u kojem je presuđeno da rumunska pivara smeštena u Transilvaniji, području gde živi veliki broj Mađara, a koja koristi mađarsko ime “Csiki“, više ne sme da prodaje pivo pod tim imenom, budući da suviše podseća na Hajnekenov pivski brend Cius za rumunsko tržište.

Dr EDVARD HERMAN: U Srebrenici je ubijeno između 500 i 1.000 vojno sposobnih muslimana! I to isključivo iz osvete, zbog ubijenih 2.380 srpskih žena i dece!

Prema mađarskim vlastima, sudska presuda u korist Holanđana pokazatelj je toga da su rumunske vlasti protiv svake upotrebe mađarskih nacionalnih i tradicionalnih simbola.

(Dnevne.rs/Izvor: Tanjug)