MAČ SA DVE OŠTRICE: Najveći rizik za Trampa nije ruski sitem odbrane nego ubijanje Rusa

Amerika

Foto: Rojters

Predsednik Sjedinjenih Amričkih Država Donald Tramp voli da šalje oštre poruke Asadu, ali zbog Rusije to bi ovog puta ipak moglo da ostane samo na rečima, piše “Ajriš tajms”.

Tramp je naredio napad na Siriju u aprilu prošle godine kao odgovor na hemijski napad na pobunjeničko stanovništvo na severu zemlje, i lansirano je 59 raketa na vazduhoplovnu bazi Al Šajrat.

To još od tada nije navelo sirijskog predsednika Bašara al-Asada da odustane i odvrati režimske snage od korišćenja hemijskog oružja. Tramp sada mora ponovo da odluči zbog napada nervnim gasom u Dumi u subotu, da li da pokrene seriju kaznenih napada.

U prošlogodišnjem konfliktu SAD su tvrdile da su uništile 20 aviona, koje je ministar odbrane Džejms Matis opisao kao 20 odsto sirijske opreativne vazdušne snage, čime su ozbiljno narušili njihovu bazu. Međutim, drugi izveštaji su ovo osporili, jer u njima su se našli podaci da su isti avioni uzleteli iz baze nekoliko sati ranije.

Ako bi Tramp želeo da pošalje ovog puta jaču poruku, jedna od opcija jeste kompletno uništavanje vazdušnih snaga Sirije.

Amerika NAPADA Siriju kao Jugoslaviju – uz jednu VELIKU RAZLIKU

Nakon redovnih borbi protiv Sirije u poslednjih 70 godina, uključujući učestale u poslednje dve, izraelske vazdušne snage poznaju bolje od bilo koga sirijske snage.

Strahovita superiornost

Izraelski vojni analitičar Reuven Ben-Šalom, koji je bio 25 godina u Odbrambenim snagama Izraela, ističe da ne želi da zvuči kao da se hvali, ali nije mogao da odoli da ne nazove vojnu sposobnost Sirije “šalom”.

VAŠINGTON U NEVERICI: Kineske pomorske snage ušle POD KOMANDU RUSIJE?!

Kada bi se posmatrao samo jedan indikator, Sirija ima 15.000 ljudi u vazduhoplovstvu, prema izveštajima o vojnom balansu iz londonskog Međunarodnog instituta za strateške studije, Izrael 34.000 a Sjedinjene Države 316.000.

Prema Šalomovim rečima, izrealska vojna superiornost može da uništi sirijske vazduhoplovne snage, a uzev na to – snaga SAD je tri puta veća od njihove. On je dodao i ključno upozorenje: potencijalni sukob nije samo po pitanju vojnih kapaciteta.

Zaštićeni zbog Rusa

– Ključno pitanje je kišobran koji su Rusi dali Sirijcima. Rusi su unutar Sirije – ističe Šalom.

Rizik za SAD bio bi napad koji bio otpočeo Treći svetski rat.

– Američka mornarica bi potencijalno mogla da koristi tomahavk krstareće rakete kako bi napravila veću verziju prošlogodišnje odmazde – rekao je analitičar odbrane Džeremi Bini, urednik “Džejn” Bliskog istoka.

Mete bi verovatno bile avioni i druga sredstva koja je teško popraviti, a ne same baze.

Bini smatra da bi bilo u redu reći da SAD mogu da izvedu napad i do četiri puta jači.

SIRIJA NEKAD I SAD: Ovako je živeo sirijski narod pre nego što ih je Zapad razorio! (VIDEO)

– Dakle, ako je napad na Al Šajrat uništio 20 odsto sirijskih vazduhoplovnih snaga, kako se tvrdi, onda bi četvorostruki napad značio da će ih uništiti u potpunosti, mada morate da uračunate i faktor unapređenja sirijske vojske. Istovremeno, postoji rizik da kažete da ste ih uništili, a onda propustite nekoliko letelica i delujete glupo kada ih vidite kako ipak lete – kaže Bini.

Sirija je ojačana ruskim raketnim sitemom S-400.

Ranije ove godine, Sirija je tvrdila da je srušila izraelski F-16 borbeni avion koji se srušio po povratku iz napada.

VAŠINGTON NAREDIO EVROPI: Ovo su uslovi za Srbiju!

Ali, Šalom, potpukovnik u izraelskim rezervama, ukazao je da stvari krenu po zlu u ratu a rušenje aviona je bilo verovatno usledila spletom događaja.

Najveći rizik, stoga, za Trampa nije ruski sitem odbrane nego ubijanje Rusa. Američka administracija je upozorila Rusiju pre prošlogodišnjeg napada na al-Šahrijat i verovatno bi to ponovo učinila. Amerika je takođe i upoznata u kojim bazama se nalaze Rusi. No, kako je Ben-Šalom rekao: “U ratu može da dođe do grešaka.”

(Dnevne.rs/Blic.rs/Izvor: The Irish Times , M. Ro)