LOŠ DAN ZA PRIŠTINSKE VLASTI: Posle izbora stigla nova vest iz UN! NEĆE IM SE DOPASTI!

Srbija

Foto-ilustracija: Telegraf, Printskrin: Google Maps

Šef svetske organizacije Antonio Gutereš naveo je, u izveštaju o stanju na Kosovu koji je podeljen ambasadorima država članica Saveta bezbednosti UN, da još nije okončana interna istraga o okolnostima koje su krajem maja dovele do hapšenja i prebijanja dvojice službenika misije UN u maju na Kosovu i Metohiji.

Ruskog diplomatu Mihaila Krasnoščekova je kosovska policija koju je administracija u Prištini poslala na sever KiM, uhapsila i pretukla uprkos diplomatskom imunitetu i kasnije ga proglasila “personom non grata”.

Gutereš je takav potez prištinskih vlasti nazvao “neprihvatljivim”, navodeći da interna istraga o ovom slučaju nije okončana.

Brifing Saveta bezbednosti o stanju na tzv. Kosovu zakazan je za 31. oktobar, pa se očekuje da bi izveštaj o hapšenju ruskog diplomate mogao da bude završen do tog datuma.

DONALD TRAMP PRETI TURSKOJ DOK JE ERDOGAN U SRBIJI: Ako pređete crvenu liniju, uništiću vas! (FOTO)

Osim interne istrage Ujedinjenih nacija, zasebnu istragu o ovom slučaju vodi i Rusija, rekao je Gutereš i dodao i da je duga pauza u zvaničnim razgovorima između Beograda i Prištine, pod okriljem Evropske unije, zaustavila je napredak ka normalizaciji odnosa i predstavlja rizik po stabilnost na terenu.

On je pozdravio poziv SAD, Francuske, Italije, Nemačke i Velike Britanije upućen stranama u dijalogu, navodeći da je ovih pet zemalja od Prištine zatražilo da ukinu taksu od 100 odsto na proizvode iz centralne Srbije i BiH i pozvale Beograd da odustane od “kampanje povlačenja priznanja”.

Istovremeno, Gutereš je istakao važnost nastavka dijaloga čim bude formirana tzv. nova kosovska vlada, navodeći da stalne tenzije između Beograda i Prištine nastavljaju da podrivaju šanse za nastavak razgovora i izazivaju zabrinutost oko načina na koji bi se te tenzije mogle odraziti na stanje na terenu.

       

(Dnevne.rs/Izvor: Srbija Danas.com)