KREMLJ U PANICI: Ukrajinski hakeri uzeli kompromitujuća dokumenta ruskih visokih zvaničnika (INFO)

rusija

Foto: Dnevne.rs/pixabay

Grupa hakera iz Ukrajine zvana “Sajber hunta” objavila je više od jednog gigabajta imejlova i drugih podataka koje su uzeli prilikom sajber napada na kompjutere jednog od glavnih pomoćnika ruskog predsednika Vladimira Putina, prenosi “NBC News”.

Dok je Kremlj negirao veze između separatista u Istočnoj Ukrajini i zvanične Moskve, objavljeni mejlovi pokazuju kako je Rusija kontrolisala skoro svaki detalj separatističkih akcija u Donjecku i Lugansku.

Ukrajinski hakeri su zašli duboko u tajne ruskog predsednika napadom na podatke i mejlove njegovog pomoćnika Vladislava Surkova.

[adsenseyu4]

„Ovo je ozbiljan hakerski napad“, rekao je Maks Čuperski, šef Laboratorije za digitalno forenzičko istraživanje (DFLR), koji je pregledao sve te mejlove i objavio neke od njih.Kako kaže, veliki sajber napadi su se desili u SAD i drugim zemljama, za koje su okrivljeni Rusi.

„Tako nešto se nije dešavalo Rusiji. Bilo je smo pitanje vremena kada će se neki anonimci poput Sajber Hunte osvetiti Rusiji“, kaže on.Prema njegovim rečima, SAD nisu imale nikakvu ulogu u ovom hakovanju.

Surkov je duže od decenije blizak saradnik Putina i služio je i kao zamenik premijera i kao zamenik načelnika štaba.

Hakovani mejlovi su iz 2014. godine, perioda tokom koga je Surkov, poznat kao sivi kardinal Kremlja, bio odgovoran za mnoge značajne operacije koje je Rusija sprovodila.On je bio neka vrsta vodiča ne samo separatistima u Ukrajini, već i u Južnoj Osetiji i Abhaziji, republikama koje su proglasile nezavisnost od Gruzije.

[adsenseyu1]

Hakeri su pristupili mejl nalozima njegovih asistenata i skinuli više hiljada mejlova.Američki zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman rekao je za NBC da je materijal autentičan.U mejlovima se spominju i liste žrtava u Donbasu koje je slao visoki zvaničnik separatista, kao i lista kandidata za izbore u toj oblasti.

Tu se nalaze i izveštaji o troškovima i predlozi za uspostavljanje kancelarije vlade koju bi izabrali pobunjenici u Donjecku.Kako kažu američki zvaničnici, mejlovi potvrđuju njihove sumnje o umešanosti Rusije u rat u Ukrajini.Inače Surkov se među prvima našao na listi političara iz Rusije kojima je SAD uvela sankcije.

Rusija je negirala optužbe. Kako je saopšteno iz Kremlja, Putinovi pomoćnici ne koriste elektronsku poštu.

(Dnevne.rs /Izvor:Ivana Kešanski,Blic.rs)

[adsenseyu5]

[adsenseyu2]