“KOSOVSKA VOJSKA” DIREKTNA PRETNJA PO SRBE NA KiM: Oštra reakcija Moskve na stav Londona o Kosmetu

Rusija

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

U obraćanju je ocenjeno da Velika Britanija i ostale zapadne zemlje ignorišu pretnju koju bi formiranje takozvane kosovske vojske predstavljalo po srpsko stanovništvo na KiM.

Ruska ambasada je u saopštenju ponovo skrenula pažnju na to da formiranje takozvane “kosovske vojske” predstavlja direktnu pretnju po Srbe koji žive na severu KiM, što, upozorila je, drastično povećava potencijal za pojavu novog izvora tenzija na Balkanu, prenosi TASS.

“Iznenađuje da zapadni predstavnici uporno ignorišu ovu očiglednu činjenicu koja je, na primer, pomenuta u poslednjem polugodišnjem izveštaju šefa misije OEBS-a u Prištini”, ocenjuje se u saopštenju.

Ruska ambasada smatra i da su napori EU u posredovanju između dve strane doživeli neuspeh.

“Umesto pridržavanja dobrovoljno preuzetih obaveza u normalizaciji situacije u regionu, oni (članice EU) u stvarnosti zatvaraju oči na flagranta kršenja međunarodnog prava”, ocenjuje ruska amabasada.

Ističe i da odluka Prištine o transformaciji kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku predstavlja grubo kršenje Rezolucije 1244 SB UN, kojom se dozvoljava da samo multinacionalni kontigenti pod međunarodnom kontrolom budu prisutni na teritoriji KiM.

Istovremeno, kako se napominje u saopštenju ruske ambasade, ta odluka je u suprotnosti sa kosovskim ustavom.

KINEZI TRAŽE OBJAŠNJENJE OD AMERIČKE VLADE! Gde ste tačno sleteli? Na Mesecu nismo pronašli nikakve ljudske tragove!

“Mi redovno skrećemo pažnju predstavnicima zemalja zapadnog bloka na različitim nivoima na tu nečuvenu činjenicu, ali određene pristalice kosovske nezavisnosti opovrgavaju naše argumente raznim izgovorima. Britanci, naročito, insistiraju na nekoj posebnoj ‘pravnoj interpretaciji’ pomenute rezolucije, koja se izgleda veoma dobro uklapa u njihov koncept ‘poretka zasnovanog na pravilima”, navodi ambasada.

Ambasadorka Velike Britanije Karen Pirs rekla je u četvrtak, na sednici SB UN o Kosovu, da britansko pravno tumačenje Rezolucije 1244 SB UN ne brani formiranje kosovske vojske.

Brat ubio brata (16) u dvorištu škole! Sada sklapa sporazum na samo 2 godine ROBIJE: Nisam hteo da ubijem Marka!

Ona je istakla i da Kosovo više nije “akutna kriza”, kao i da ima mnogo bitnijih problema po pitanju međunarodnog mira.

(Dnevne.rs/Izvor: Tanjug)