KORONA VIRUS PALA NA KOLENA PRED PUTINOM! Kako je Rusija pobedila Covid-19?

foto: EPA/Alexey Nikolsky

Ruske mere ranog reagovanja poput zatvaranja granice u dužini od 2.600 kilometara sa Kinom već 30. januara i uspostavljanje zona karantina, možda su doprinele odlaganju izbijanja epidemijeu punom jeku, naveli su pojedini stručnjaci.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je ove sedmice njegova zemlja uspela da zaustavi masovno širenje koronavirusa i da je situacija pod kontrolom, zahvaljujući ranim i agresivnim merama da se spreči da veći broj ljudi oboli, prenosi CNN i pita: Da li Rusija drži korona virus pod kontrolom?

Prema informacijama koje su objavili ruski zvaničnici, čini se da je Putinova strategija funkcionisala.

Broj potvrđenih slučajeva korona virusa u Rusiji je iznenađujuće mali, uprkos tome što Rusija ima veoma dugu granicu sa Kinom i da je prvi slučaj oboljevanja zabeležila još u januaru.

Broj zaraženih se povećava, ali Rusija, zemlja sa 146 miliona ljudi, ima manje potvrđenih slučajeva korona virusa od Luksemburga – zaraženo je samo 253 ljudi.

UZ SRBIJU U TEŠKIM TRENUCIMA: Jedan od najmoćnijih KINEZA UPUTIO PORUKU NAŠIM GRAĐANIMA

Za razliku od toga, u Luksemburgu koji ima 628.000 stanovnika, prema CIA Vorld Fektbuku, do subote je bilo 670 slučajeva korona virusa i osam smrtnih slučajeva.

Ruske mere ranog reagovanja poput zatvaranja granice u dužini od 2.600 kilometara sa Kinom već 30. januara i uspostavljanje zona karantina, možda su doprinele odlaganju izbijanja epidemijeu punom jeku, naveli su pojedini stručnjaci.

– Generalni direktor SZO rekao je ”testirajte, testirajte, testirajte – izjavila je u četvrtak CNN-u dr Melita Vujnović, predstavnica Svetske zdravstvene organizacije u Rusiji.

– Pa, Rusija je to započela bukvalno krajem januara – kazala je Vujnovićeva i dodala da je Rusija pored testiranja, preduzela i širi set mera

Rospotrebnadzor je saopštio u subotu da je ukupno uradio više od 156.000 testova na korona virus.

NEMANJA IZ ČAČKA JE IZLEČEN OD KORONE: Sada je kod kuće i već cepa drva, a ovo su bili PRVI SIMPTOMI koje je osetio

Poređenja radi, prema podacima CDC-a, SAD su tek početkom marta počele se testiranjem, dok je Rusija saopštila da je masovno testirala ljude od početka februara, uključujući ljude na aerodromima, fokusirajući se na putnike iz Irana, Kine i Južne Koreje.

Prema zdravstvenim zvaničnicima, većina slučajeva koronavirusa prijavljenih u Rusiji došla je iz Italije.

       

(Dnevne.rs/tanjug)