KOME ĆE SE PRIKLONITI: Kinezi ulaze u rat u Siriji, Amerikanci se nadaju da će u njihovu koaliciju

kina

foto: rs.sputniknews.com/

Kina se dugo opirala zovu sirijske krize i jedna je od retkih velikih i značajnih zemalja koja je bila nekako po strani od svega onoga što se događa na Bliskom istoku.

Ipak, čini se, barem prema pisanju brojnih moskovskih novina, da je tome došao kraj i da se može očekivati aktivniji diplomatski, pa čak i vojni angažman Kine u Siriji i Iraku.

Peking je uznemiren sve većim brojem pripadnika muslimanske manjine u Kini (Ujgura) koji se priključuju džihadistima tzv. Islamske države u Siriji i Iraku, kao i pozivima vođa ID-a, putem video poruka, da Ujguri podrže njihovu borbu i da im se priključe.

[adsenseyu5]

S druge strane, američki mediji se pitaju kome će se Kina prikloniti u bliskoistočnom kotlu: Rusiji, koja od 30. septembra 2015. izvodi svoje vazdušne udare po snagama ID-a, ali i po drugim terorističkim grupacijama u Siriji ili Američkoj koaliciji koja od avgusta 2014. i u Siriji i u Iraku bombarduje položaje Islamske države, uz popriličnu količinu „kolateralne štete“, ne retko pogađajući položaje iračke vojske i humanitaraca.

Moskovske Vedomosti, ipak, navode da zemlje Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), svojevrsnog vojno-političkog saveza nekoliko zemalja bivšeg SSSR-a pod vođstvom Rusije, sa Iranom i Kinom već razrađuju zajedničku taktiku i strategiju borbe protiv ID-a u Siriji, ali i protiv njihovog uticaja na tamošnje muslimane.
Naime, zemlje ODKB-a i Kina uznemirene su sve većim angažmanom ID-a na svojim teritorijama.

Osim toga, i u neposrednoj blizini Kine, na Filipinima, tamošnji muslimanski radikali na ostrvu Mindanau objavili su vest o ujedinjenju nekoliko terorističkih grupa i osnivanju „Kalifata“.

[adsenseyu1]

(jutarnji.hr)