KOLEKTIVNA ODGOVORNOST: Rusi mogu na Olimpijske igre, ali samo uz ovaj jedan uslov!

mapa

Foto montaza: Dnevne.rs /pixabay

Izvršni odbor Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) rešio je da svim ruskim sportistima ne dozvoli da učestvuju na Igrama u Rio de Žaneiru, osim ako od matičnih federacija sportova kojima pripadaju (poput FIVB-a, FINA i slično) ne nabave posebne dokaze da nisu pali na nezavisnim doping testovima.

U narednih 12 dana, svaki od 321 ruskog takmičara/takmičarke, koji su prijavljeni u 23 sporta, mora da dostavi te dokaze inače mu MOK neće dozvoliti učešće na Olimpijskim igrama u Riju.

U obrazloženju Izvršnog odbora Međunarodnog olimpijskog komiteta navodi se da su nedavni dokazi o “državnoj umešanosti u prikrivanje dopinga atletičara isuviše velike da bi se ostalo samo na kazni za atletičare”, te da je “potrebna i kolektivna odgovornost” za učinjena nedela.

[adsenseyu1]

Zato ruski sportisti moraju sada da se oslone na dobre rezultate doping testiranja na međunarodnim događajima, te da dozvole dobiju od organizacija kao što su Svetska rukometna federacija (IHF), svetska kuća odbojke (FIVB), Svetska plivačka organizacija (FINA) i slično.

MOK je pritom doneo još jednu ozbiljnu odluku, a to je da, zbog doping skandala u ruskoj atletici, nijedan jedini ruski olimpijac koji je bio dopingovan, pa odslužio kaznu, a sada stekao pravo da učestvuje na Igrama – neće dobiti dozvolu da nastupi u Riju od 5. avgusta.

Rio De Janeiro 2016, Brazil, At The Summer Olympics

Tome se, na kraju saopštenja MOK-a, dodaje i da će svaki ruski olimpijac/olimpijka koji dobiju dozvolu za učešće na Igrama – biti podvrgnut “rigoroznim, vantakmičarskim kontroloma”, te da će nedostupnost bilo kog takmičara, u bilo kom trenutku, automatski značiti njegovu diskvalifikaciju sa Olimpijskih igara.

Tomas Bah, prvi čovek Međunarodnog olimpijskog komiteta, rekao je ovim povodom da će se svaki ruski takmičar posmatrati kroz prizmu pretpostavke nevinosti, ali i da nijedan od ruskih sportskih funkcionera neće dobiti akreditaciju za Igre.

[adsenseyu1]

(Dnevne.rs /Izvor: Darko Nikolić, Blic)