KO SE BUDE RUGAO ULASKU CRNE GORE U NATO ČEKA GA DRAKONSKA KAZNA

vojnik

Foto: Tanjug/AP

Neće se kazniti oni koji izlože NATO javnoj poruzi ako je ona izneta “u okviru ozbiljne kritike u naučnom, književnom ili umetničkom delu, u izvršavanju službene dužnosti, novinarskog poziva, političke delatnosti, u odbrani nekog prava ili zaštite opravdanih interesa”, pišu “Vijesti”.

“I to ako se iz načina izražavanja ili iz drugih okolnosti vidi da to nije učinio u nameri omalovažavanja ili ako dokaže istinitost svog tvrđenja ili da je imao osnovanog razloga da poveruje u istinitost onoga što je iznosio ili pronosio”, stoji u članu 201 KZ.

POLICAJAC POKOSIO DEVOJČICE AUTOM: Saobraćajna nesreća na putu do škole (INFO)

Ko se budeo rugao što je Crna Gora postala članica NATO, mogao bi da plati kaznu do 10.000 evra. To je predviđeno članom 200 Krivičnog zakonika “Povreda ugleda strane države ili međunarodne organizacije”, i pojašnjeno je da kazne iznose od tri do 10.000 evra za svakog ko bude vređao Ujedinjene nacije, Crveni krst ili drugu međunarodnu organizaciju čiji je Crna Gora član”.

[adsenseyu4]

Ista novčana kazna predviđena je i za one koje javno izlože poruzi državu sa kojom Crna Gora ima diplomatske odnose, ili njenu zastavu, grb i himnu.

Akcija za ljudska prava (HRA) još od 2010. traži ukidanje ovih odredbi, jer je “apsurdno da se zabranjuje izlaganje poruzi samo onih organizacija čiji je Crna Gora član i da se štiti samo ugled stranih država sa kojima Crna Gora ima diplomatske odnose.”

ŽRTVA INTERNET PREVARE IZ KRAGUJEVCA: Jovana Ž. ostala bez venčanice i 300 evra, prevarantkinja joj se čak i zahvalila

To znači, kako navode, da se dozvoljeno rugati državama sa kojima nemamo diplomatske odnose ili organizacijama čiji Crna Gora nije član.

Čelnica HRA Tea Gorjanc Prelević kazala je da su ovi članovi KZ suprotni shvatanju slobode izražavanja u demokratskom društvu:

ĐOKOVIĆ OTVORIO DUŠU NAKON KATASTROFALNOG PORAZA: Ako neću da igram tenis, niko me neće zaustaviti

– Evropski sud za ljudska prava štiti i uvredljiv govor, ruganje i satiru, ironiju, sarkazam i sve slične forme izražavanja za potrebe rasprave pitanja od javnog interesa, i to čak i u nameri omalovažavanja, pogotovo kada se govori o državi, organizaciji, i drugim simbolima bez osjećanja, koji uz to imaju i dominantan položaj nad pojedincem koji im se ruga”.

[adsenseyu5]

Ona je “Vijestima” rekla da je posebno apsurdno što članice NATO, kao što su SAD i Njemačka, isto to delo ne kažnjavaju.

Milačić: Videćemo šta će vlast kad opet bude gorela zastava

Čelnik Otpora beznađu, Marko Milačić ranije je u dva navratra spalio zastavu NATO-a, decembra 2015. nakon što je Crna Gora dobila pozivnicu od alijanse i nedavno ispred ZIKS-a. On je kazao da je paljenje NATO zastave, kao čin simboličke političke pobune pojedinca ili grupe, deo osnovnih ljudskih sloboda, konkretno slobode izražavanja.

“TELO JE U ŠUMI”: Najčudnije rečenice koje PACIJENTI izgovaraju na samrti

– Režim će ubrzo biti na testu ovim povodom, pa ćemo videti kako će reagovati, kada slobodan čovek simbolički zapali zastavu NATO saveza. Neka se samo drznu da pomisle na kažnjavanje i time udare na elementarne ljudske slobode. Đukanović i ekipa neka rade šta god žele sa svojim NATO zastavama, neka se i pokrivaju njima tokom spavanja, a mi ćemo se odnositi prema njima onako kako takva i slične organizacije zaslužuju – kažee Milačić za “Vijesti”.

(Dnevne.rs/Blic.rs/Izvor:Vijesti.me)

[adsenseyu1]

[adsenseyu2]