KLETVA KOSOVA STIŽE AMERIKU: Aljaska i Havaji žele da se otcepe od SAD

ostrva
– Oni uzimaju našu zemlju i u ogromnim količinama eksploatišu mineralne resurse, nanoseći štetu okolini. Smatramo da nam Rusi mogu pomoći. Godine 2017. navršiće se 150 godina od vremena kad je Rusija Americi prodala Aljasku – izjavio je predstavnik Aljaske Ronald Barns

Predstavnici domorodačkog stanovništva Aljaske i Havaja obratili su se UN sa molbom da se razmotri pitanje nezakonite aneksije njihove teritorije od strane vlasti SAD u okviru Saveta UN koji će biti održan 11. maja. Oni su zatražili i pravo na samoopredeljenje i održavanje referenduma.

[adsenseyu4]

Teritorije Aljaske i Havaja 1959. godine progutale su Sjedinjene Države prevarom i namernim kršenjem mandata i principa UN i procesa samoopredelenja, navodi se u saopštenju objavljenom na zasedanju UN u Ženevi.

Stanovnici ove dve savezne američke države pozvali su UN da “isprave grešku” i mirnim putem organizuju održavanje referenduma na Aljasci i Havajima, prenosi agencija Tas.

Foto: Foter/flickr/paul bica

Oni uzimaju našu zemlju i u ogromnim količinama eksploatišu mineralne resurse, nanoseći štetu okolini. Smatramo da nam Rusi mogu pomoći. Godine 2017. navršiće se 150 godina od vremena kad je Rusija Americi prodala Aljasku.

[adsenseyu1]

 

Kada bismo mogli, radeći sa Rusijom, da predočimo istinu o tome šta se zaista desilo u istoriji i promenimo iskrivljenu koncepciju o Aljasci i našim narodima, mislim da bi to bio dobar način da se ispravi situacija – izjavio je predstavnik Aljaske u formiranoj radnoj grupi “Alijansa Aljaska-Havaji za samoopredeljenje” Ronald Barns.

Foto: AP/Tanjug

– Naša kultura se guši. Politika SAD je usmerena ne samo protiv naše kulture, već i cele planete, jer se na Havajima nalazi vojna baza Perl Harbor. U vreme vojnih vežbi, oni zagađuju našu zemlju i vodu. Od toga se razboljevaju ljudi. To predstavlja zloupotrebu naše zemlje i naroda. Mi ne želimo da budemo deo vojne mašine – dodao je predstavnik Havajaca Leon Siu.

(Telegraf.rs / Izvor: rs.sputniknews.com)