KIP SLOBODE: Zanimljive činjenice o najvećem simbolu Amerike

kip

Foto: Dnevne.rs /pixabay

Na spisku njujorških turističkih atrakcija Kip Slobode zauzima značajno mesto. U petak je obeležena 130. godišnjica spomenika, a ovo je 13 najzanimljivih činjenica o njemu.

1. Boja

Dama s bakljom u ruci nekada je bila tamnosmeđe boje. Statua ima gvozdenu konstrukciju, a preko nje sloj od bakra. Prvobitnu boju sačuvala je 20 godina, nakon čega je oksidirala i pozelenela.

2. Poreklo

Statua, čiji pun naziv glasi “Sloboda obasjava svet”, poklon je Francuske Sjedinjenim Državama, mada samo delimično. Statuu su pravili Francuzi, a postament Amerikanci. Zbog nedostatka novca na obe strane Antlantika, poklon je stigao sa zakašnjenjem od deset godina: trebalo je da bude otkriven povodom obeležavanja 100 godina američke nezavisnosti 1876. godine.

[adsenseyu4]

3. Transport

Glava statue predstavljena je na Svetskoj izložbi u Parizu 1878. Posle toga kip je rastavljen na 350 delova i po olujnom vremenu transportovan preko Atlantika brodom “Izer”. Za četiri meseca je ponovo sastavljen, a 28. oktobra 1886. statuu je otkrio tadašnji predsednik SAD Grover Klivlend.

4. Ostrvo

Kip Slobode se nalazi na Ostrvu Slobode (Liberty Island), 2,5 kilometara od južnog kraja Menhetna. Iako vode oko ostrva pripadaju saveznoj državi Nju Džersi, za Ostrvo Slobode je odgovorna država Njujork.

kip

Foto: Dnevne.rs/pixabay

5. Stanovnici

Ljudi su živeli na ostrvu više od 200 godina, mada su stanovnici bili malobrojni. Od početka 2014. Kip Slobode samuje na ostrvu, jer je poslednji komšija i domar statue Dejvid Laksinger otišao u penziju. Uragan “Sendi” je 2012. toliko uništio kuću u kojoj je stanovao sa suprugom, da su privremeno morali da se odsele. Današnji domari više ne žive na Ostrvu Slobode, ali ga ipak svake godine poseti oko četiri miliona turista.

6. Uragan

ip Slobode je lakše oštećen u uraganu “Sendi”, ali je u međuvremenu popravljen. Kada duva jak vetar, ljulja se čak osam metara tamo-amo, a baklja čak 12 metara.

[adsenseyu1]

7. Autori

Kip je delo francuskog umetnika Frederik-Ogista Bartoldija. Spomenik predstavlja Libertas, rimsku boginju slobode. Bartoldi je lice navodno napravio po liku svoje majke.

8. Karakteristike

Statua bez postolja visoka je 46 metara, a nos joj je dug 137 centimetara. “Lady Liberty” u levoj ruci drži tablu na kojoj je ispisan datum proglašenja nezavisnosti SAD, a u desnoj, visoko podignutoj iznad glave, baklju. Na glavi ima krunu sa sedam kraka (za svaki kontinent po jednu).

kip

Foto: Dnevne.rs/pixabay

9. Hod

Kip Slobode ne stoji, već hoda. Desno stopalo je podignuto, a oko nogu statue nalaze se pokidani okovi, koji simbolizuju oslobađanje.

10. Baklja

Baklja je prvobitno trebalo da služi kao svetionik, ali stručnjaci nikako nisu uspevali da dobiju dovoljnu jačinu svetlosti. Zbog toga baklja danas nema nikakvu funkciju. Pre 100 godina, desna ruka statue oštećena je u napadu eksplozivom, u sabotaži koju su izveli Nemci. Od tada samo domar može da se popne u baklju, dugim, klimavim merdevinama.

[adsenseyu1]

11. Muzej

Posetioci mogu da uđu u statuu, ako se prethodno prijave, i da se popnu do same krune. U postolju je smešten mali muzej.

12. Sestrinske statue

Statua ima brojne bliznakinje u drugim gradovima, između ostalog, u Kolmaru, u Alzasu. Ta statua je visoka svega 12 metara i napravljena je od veštačke smole. Zašto baš tamo? Dizajner Bartoldi rođen je u Kolmaru 1834. godine.

13. Ikona

Mnogi umetnici su slikali Kip Slobode, a pojavljuje se i u brojnim filmovima, gde je više puta uništen (“Dan nezavisnosti”, “Dan posle sutra”).

(Dnevne.rs /Izvor:Maja Anastasijević,Blic.rs)

[adsenseyu1]