KATAR PRETI MOSKVI TREĆIM SVETSKIM RATOM: Spremni smo da uđemo u Siriju! (INFO)

vojska

Potencijal vojne intervencije Katara u Siriji mogao bi izazvati početak trećeg svetskog rata, tvrde neki mediji.

Ministar inostranih poslova Katara Halid el Atij izjavio je da njegova zemlja ne isključuje vojnu intervenciju u Siriji. Izjava na prvi pogled deluje kao propagandistička, jer je Katar mala država, iako veoma bogata.

Međutim, Katar već pruža vojnu, finansijsku i političku pomoć sunitskoj opoziciji koja se bori sa sadašnjim liderom Sirije Bašara el Asadu. Svoje namere da uđu u rat protiv sadašnje vlasti u Damasku ranije su objavile Saudijska Arabija i Turska.

To treba, smatra šef diplomatije Katara, shvatiti veoma ozbiljno. Neki mediji se već plaše da izjava otvara mogućnost pokretanja trećeg svetskog rata.

Sredinom oktobra je, tokom pregovora predsednika Rusije Vladimira Putina sa ministrom odbrane Saudijske Arabije Muhamedom bin Salmanom, saudijska strana upozorila o „opasnostima posledicama“ vojnog mešanja Moskve u sirijski konflikt na strani Asada. Za sada je sve na rečima.

[adsenseyu5]

Međutim, namere zemalja koje podržavaju opoziciju protiv zvanične vlasti već postaju realnost. Na primer, Katar su više puta optuživali za sponzorisanje islamskih terorističkih organizacija, koje su zabranjene u Rusiji, kao što su Al Kaida, Muslimansku braću, Taliban, Islamksa država i Nusra front. Upravo njih trenutno bombarduje ruska avijacija.

Situacija u Siriji je povezana sa geopolitičkim interesima različitih zamalja na Bliskom istoku. Uspesi vladinih snaga čije akcije podržava ruska avijacija svedoče o tome da svoje interese Rusija tako efikasno brani.

Sirijski vojnici kod Alepa ubili lidera Fronta Nusra, al Masrija

Sirijski vojnici ubili su kod Alepa lidera terorističke grupe Front Nusra (Jabhat al-Nusra), Egipćanina Abua Sulejmana al-Masrija, javila je agencija Sputnik, pozivajući se na neimenovani izvor.

Londonski „Dejli mejl“ je, takođe, javio da je Al-Masri ubijen i da je ta sunitska džihadistička milicija koja se bori protiv vladinih snaga u Siriji to potvrdila.

Fotografije njegovog beživotnog tela u krvi i sa ranama postavljene su na internetu, navodi londonski list u internet izdanju.

Uzrok Al-Masrijeve smrti još nije saopšten ali se smatra da je u pitanju „razoran udar“ na tu terorističku grupu.

Prema neimenovanom sagovorniku Sputnika, terorista je ubijen tokom borbenih dejstava kod sela Tal-al-Karsani kod Alepa.

Front Nusra smatra se ogrankom terorističke organizacije Al-kaide u Siriji.

[adsenseyu1]

(sputniknews.com)