KASTRO TRAŽIO, HAVANA “AMINOVALA”: Nema kulta ličnosti posle Fidelove smrti

Fidel

Foto: Rojters

HAVANA – Na Kubi nijedna ulica ni trg neće nositi ime Fidela Kastra, niti će ijedan spomenik ili statua biti podignuti u njegovu čast, a to je, u skladu sa željom nedavno preminulog lidera kubanske revolucije, odlučio je parlament te zemlje.

Predsednik Kube Raul Kastro (85) rekao je da je njegov brat Fidel, pre nego što je preminuo u 90. godini 25. novembra, tražio da se u njegovu čast ne dižu spomenici niti statue i da se ulice i zgrade ne nazivaju po njemu.

[adsenseyu4]

Kubanski poslanici su u utorak jednoglasno usvojili predlog zakona kojim se u delo sprovodi Fidelova želja, prenosi AFP. Zvanični mediji još nisu precizirali kakve kazne bi pretile onima koji bi prekršili novi kubanski zakon.

Iako je bio sveprisutna figura u životima Kubanaca, otkad je došao na vlast 1959, Fidel Kastro se uvek protivio podizanju statua sa njegovim likom. On je, takođe, naložio da se njegovo ime i slika ne koriste u komercijalne ili reklamne svrhe.

 

Ipak, napravio je izuzetak i dozvolio umetnicima da koriste njegovo ime, a ljudima da ga citiraju na političkim skupovima, napominje francuska agencija.

[adsenseyu5]

(Dnevne.rs/Kurir.rs /Izvor:Tanjug)

[adsenseyu2]

[adsenseyu1]