KANABIS POSTAO LEGALAN U KANADI: Od ponoći Kanađani na ulicama slobodno puše marihuanu

kanabis

Foto: Telegraf, Tanjug/AP

Kanadska vlada spremna je da oprosti svima koji poseduju 30 grama kanabisa ili manje nakon što je zemlja, posle Urugvaja, postala druga na svetu koja je legalizovala posedovanje i konzumaciju kanabisa u rekreativne svrhe.

Prvi legalni kanabis kupljen je u sredu u ponoć na istočnom ostrvu Njufaundland, gde su stotine ljudi čekale u redovima ispred prodavnica. Nakon ponoći Kanađani su na ulicama pušili marihuanu i slavili istorijski događaj. Međutim, legalizacija marihuane donela je i brojne probleme koje Kanada tek treba da reši.

Medicinska marihuana u Kanadi je legalna od 2001. godine, a sada je 15 miliona domaćinstava primilo obaveštenja o novim zakonima i slobodnom tržištu kanabisa.

I pored toga, i dalje ostaju otvorena pitanja u vezi sa uticajem marihuane na zdravlje, zakon i javnu bezbednost. Postoji i zabrinutost u vezi sa spremnošću policije da spreči vožnju pod uticajem kanabisa, piše Bi-Bi-Si.

VEĆINA GRAĐANA BIVŠE DRŽAVE NIJE ZNALA: Tajni broj na ličnoj karti otkrivao je svakog u SFRJ! (FOTO)

Ian Pover iz grada Sent Džon prvi je stajao u redu od 20 sati po lokalnom vremenu, kako bi mogao da “uđe u istoriju”.

– Moj san je bio da budem prva osoba koja je kupila prvi zakonski gram kanabisa u Kanadi. Evo me konačno ovde, pišem istoriju – rekao je on.

Ian Pover je prvi stajao u redu kako bi ušao u istoriju Foto: Tanjug/AP

Pokrajine i opštine u Kanadi mesecima se pripremaju za kraj prohibicije. Na njima je da utvrde gde će se kanabis kupovati i konzumirati.

Ovo je dovelo do paketa manje ili više restriktivnih zakona širom zemlje.

KOLIKO JE KANADA SPREMNA ZA LEGALIZACIJU MARIHUANE?

Na neka ključna pitanja u vezi sa time kako će se legalizacija kanabisa odvijati u Kanadi još uvek nema odgovora.

Brojni analitičari predviđaju nedostatak rekreativne marihuane u prvoj godini legalizacije, a da će proizvodnja biti povećana kako bi se zadovoljila potražnja. I samo tržište je još uvek u povoju.

Najnaseljenija pokrajina u Kanadi, Ontario, počeće sa otvaranjem maloprodajnih objekata na proleće, mada će stanovnici moći da naruče kanabis onlajn.

Britanska Kolumbija, jedna od pokrajina sa najvišom stopom upotrebe kanabisa, otvorila je samo jednu prodavnicu za legalnu kupovinu.

Cvet kanabisa na jednoj žurki Foto: Tanjug/AP

Dok maloprodajni objekti ne postanu široko rasprostranjeni, neki od nelicenciranih prodavaca kanabisa, koji su procvetali nakon prvog predlaganja zakona, mogu i dalje da rade. Nije jasno da li će policija odmah krenuti na njih ili će im progledati kroz prste.

Legalizacija marihuane je već mesecima u Kanadi neizbežna tema, a Kanađani će sada saznati koliko će novi okvir promeniti zemlju. Ceo svet će posmatrati šta se dešava u zemlji nakon istorijske promene.

Mere uspeha – da li će legalizacija biti pobeda premijera Džastina Trudoa pre saveznih izbora u 2019. godini – zavisiće od toga da li će ograničiti pristup leku mladima, koji su među najtežim korisnicima u zemlji i da li će uništiti nelegalno tržište za drogu.

KONAČNO UTVRĐENO: Ko je ukrao 204 sanduka zlata iz Srbije tokom II Svetskog rata! (FOTO)

Ako ovi rezultati budu pozitivni, druge zemlje bi mogle da slede njen primer.

ZAŠTO SE KANADA ODLUČILA NA OVAJ KORAK?

Legalizacija je ispunjavanje obećanja iz kampanje 2015. od strane premijere Džastina Trudoa, vođe vladajuće Liberalne partije.

Premijer je tvrdio da su kanadski, skoro vek stari zakoni koji ograničavaju upotrebu droge, neefikasni, s obzirom da su Kanađani i dalje među najtežim korisnicima u svetu.

Prema njegovim rečima, nov zakon napravljen je tako da drogu drži dalje od ruku maloletnika a profit dalje od ruku kriminalaca.

Savezna vlada takođe je predvidela da će povećati 400 miliona dolara godišnje u poreskim prihodina od prodaje kanabisa.

PRAVILA U VEZI SA KUPOVINOM KANABISA U KANADI

Odrasli će u Kanadi moći da kupe ulje, seme, biljku i sušeni kanabis od licenciranih proizvođača i trgovaca i da poseduju do 30 grama sušenog kanabisa u javnosti.

Jestivi ili hrana sa kanabisom neće odmah biti dostupna za kupovinu, već će se ona naći u prodaji u roku od godinu dana od stupanja zakona na snagu.

VREME JE DA OTVORIMO OČI: Jeziva slika Jovana Memedovića koju Srbija odbija da vidi (FOTO)

Ovo odlaganje treba da omogući vladi da odredi propise specifične za te proizvode.

Zakon smatra nezakonitim posedovanje više od 30 grama u javnosti, uzgajanje više od četiri biljaka po domaćinstvu kao i kupovinu od nelicenciranih prodavaca.

Kanabis će moći da se kupuje samo kod licenciranih prodavaca Foto: Tanjug/AP

Kazne za kršenje zakona biće velike, a onaj ko bude uhvaćen u prodaji droge maloletniku može da dobije do 14 godina zatvora.

NAJVEĆI PROBLEMI

Kanada je donela nove prekršaje za vožnju pod dejstvom marihuane, ali se sumnja u pouzdanost tehnologije snimanja.

Neka istraživanja pokazala su da oko polovine korisnika kanabisa ne veruje da uzimanje marihuane utiče na njihovu vožnju.

Vladini zvaničnici u utorak su rekli kako razmišljaju o brzom postupku koji bi ljudima koji su osuđeni za posedovanje marihuane dozvolili da se prijave za pomilovanje. Trenutno oko 500.000 Kanađana ima krivični dosije zbog posedovanja marihuane.

Promena u nacionalnoj politici prema drogi takođe je stvorila probleme sa SAD, gde je droga i dalje federalno kontrolisana supstanca.

Tako će na primer carinici na granici moći da pitaju Kanađane da li puše kanabis i da im ne dozvole ulazak u zemlju ako veruju da će to raditi i u SAD.

AKO IZBIJE TREĆI SVETSKI RAT, ovih 10 država ima šanse da PREŽIVI APOKALIPSU!

Kanada je zbog toga postavila obaveštenja na svim aerodromima i graničnim prelazima kako bi upozorila putnike da je prelazak međunarodne granice sa marihuanom i dalje nelegalan.

ZEMLJE KOJE SU LEGALIZOVALE UPOTREBU KANABISA

Urugvaj je postao prva zemlja na svetu koja je legalizovala prodaju kanabisa u rekreativne svrhe 2013. godine. Nekoliko država SAD takođe je glasalo da se okonča prohibicija.

Medicinska marihuana takođe je legalizovala u nekim evropskim zemljama, među kojima su Portugalija i Holandija.

Najviši sud u Južnoj Africi legalizovao je upotrebu kanabisa za odrasle osobe na privatnim mestima u septembru, ali je prodaja droge i dalje kriminal.

SVAKI SRBIN MORA DA ČUJE: Jezdić uputio jaku poruku svima onima koji žive u ovoj zemlji!

Nakon Lesota, Zimbabve su postale druga zemlja u Africi koja je legalizovala upotrebu marihuane u medicinske svrhe.

Osam američkih država – Kolorado, Vašington, Oregon, Aljaska, Mejn, Masačusets, Nevada i Kalifornija – legalizovale su medicinsku i rekreativnu marihuanu.

(Dnevne.rs/Izvor: Telegraf.rs, A.M.)