KALIFORNIJA U HAOSU: Pristalice NEZAVISNOSTI otvaraju AMBASADU U RUSIJI

Foto: Dneve.rs/pixabay

Foto: Dneve.rs/pixabay

Inicijativa „Da Kalifornija“, koja zastupa ideju odvajanja Kalifornije od Sjedinjenih Američkih Država, želi da otvori „ambasadu“ države u Rusiji.

Grupa „Da Kalifornija“ pojavila se nešto pre izbora. Lider aktivista Luis Marineli posetio je Rusiju pre dva meseca i sastao se sa Antiglobalističkim pokretom Rusije. Lider pokreta upoznao se sa ruskim antiglobalistima krajem septembra na konferenciji u Moskvi. Marineli kaže da članovi ruskog pokreta dele njegovo uverenje da država ima pravo na samoopredeljenje.

[adsenseyu4]

Marineli je izjavio da se njegova „ambasada“ neće baviti diplomatskim pitanjima, već će radije biti nastavno-metodološki centar koji će Rusima govoriti o istoriji i kulturi Kalifornije, jačati trgovinske veze i promovisati turizam. Marineli planira da otvori ovakve centre po celom svetu. On smatra da će to pomoći da Kalifornija brzo dobije pravo na nezavisnost.

Marineli je stanovnik Kalifornije i bivši nastavnik ruskog jezika. Lider pokreta „’Da‘ Kalifornija“ je spreman da komunicira sa grupama iz različitih zemalja, bez obzira na to kako ih doživljavaju u okruženju, glavno je da te grupe dele njihovu težnju ka nezavisnosti.

– Zbog toga ne vidimo problem da se putuje u Rusiju ili, na primer, potpiše sporazum sa ruskom grupom – izjavio je Marineli. Haštag haštag „kalegzit“ (Calexit) odmah je stekao popularnost na društvenim mrežama 9. novembra nakon objavljivanja izbornih rezultata na kojima je pobedio republikanac Donald Tramp. U nazivu haštaga je direktna analogija sa „bregzitom“ za koji su stanovnici Velike Britanija glasali u junu.

[adsenseyu5]

(Dnevne.rs/Intermagazin.rs /Izvor:rs.sputniknews.com)

[adsenseyu2]

[adsenseyu1]