KAKO DO RADNE DOZVOLE? Traže Srbe u Kanadi, evo koja zanimanja su im zanimljiva! (INFO)

kanada
Najplaćenija profesija u ovoj državi je posao lekara koji mesečno prima do 10.000 evra, dok je najmanje plaćena čistačica sa 1.200 evra. Najtraženiji su upravo medicinski radnici, ali i informatički stručnjaci

U Kanadu se godišnje doseli oko 250.000 ljudi, što predstavlja veliki porast doseljenika, ali to uopšte nije iznenađujuće s obzirom da ova zemlja predstavlja jednu od najbogatijih na svetu. Iako važi da je život veoma skup, standard je visok, što znači da je moguće uštedeti novac i sa manjim prihodima. Kako bi dobili posao u ovoj zemlji, najbitnije je da imate preporuku poslodavca.

[adsenseyu4]

Najtraženiji poslovi u Kanadi su u zdravstvu, ali se dobar posao sa velikom platom može pronaći i u informatičkom svetu. Manje kvalifikovani radnici su izvođači radova na kućama i renovatori zbog velikog porasta sambene gradnje i obnove u proetklih nekoliko godina, piše Blic.

Najplaćeniji posao je posao lekara i mesečno se može zaraditi do 10.000 evra, a najmanje plaćene su čistačice i kućne pomoćnice sa primanjima od oko 1.600, dok su mesečna primanja u proseku između 3.000 i 3.700 evra.

Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

Život u Kanadi, kao i u Americi zavisi od mesečnih primanja, jer je u ovoj zemlji standard veoma visok, pa tako mesečni prihodi mogu da iznose oko 2.000 evra. Međutim, ljudi koji su otišli u Kanadu savetuju da se niko ne upućuje u ovu zemlju ukoliko nema dobru poslovnu ponudu, nekoga kod koga može da odsedne ili da podeli račune.

Rashodi su veliki, pa tako iznajmljivanje stana košta od 800 do 1.200 evra, a mesečna karta za prevoz košta, verovali ili ne, 12.000 dinara.

[adsenseyu1]

Kako bi neko uopšte mogao da dobije posao u Kanadi, a da je pritom neka delatnost koja je na višoj poziciji, potrebno je da se diplome fakulteta, viših i srednjih škola nostrifikuju. Za to je neophodna originalna diploma, kao i overena potvrda iz obrazovne institucije, sve prevedeno kod ovlašćenog prevodoca.

Foto: Flickr/ iLikeSpoons

Nakon toga, institucije procenjuju kom kanadskom zvanju je ekvivalentno vaše, te dobijate to znanje nakon nostrifikacije, a vaš zahtev da dođete u Kanadu kao kvalifikovani radnik će se ocenjivati po šest faktora selekcije i po bodovnom sistemu:

Obrazovanje, poznavanje engleskog i/ili francuskog jezika, dva zvanična jezika kanade, vaše iskustvo, godine starosti, da li ste ugovorili zaposlenje u Kanadi i vaša prilagodljivost.

Za više kvalifikovane radnike podrazumeva se dobro poznavanje engleskog ili francuskog jezika, dok je za niže dovoljno i samo osnovno poznavanje.

Foto: wikimedia.org / Makaristos

Da bi dobili radnu dozvolu, poslodavac iz Kanade mora da započne inicijativu koja obezbeđuje formalnu ponudu za posao koja je overena od strane kanadskog biroa rada. Na osnovu nje, biro rada ispituje prvo osnovnost zahteva i mogućnost zapošljavanja domaćih radnika za traženi posao, što traje i po nekoliko nedelja. Za dobijanje radne dozvole potrebna je pismena ponuda poslodavca, dokaz da ispunjavate uslove i pozitivno mišljenje biroa rada.

Postupak za useljeničku i radnu vizu, u redovnim i posebnim programima prolazi kroz četiri faze. Dve su stručne i reč je o usaglašavanju sa zakonskim uslovima, dok su druge dve medicinski pregled i bezbednosne provere.

Pravo da se zatraži kanadsko državljanstvo se stiče nakon tri godine stalnog boravka u ovoj zemlji, a polaže se i ispit.

(Telegraf/ Izvor: Blic)

 

9 Comments on "KAKO DO RADNE DOZVOLE? Traže Srbe u Kanadi, evo koja zanimanja su im zanimljiva! (INFO)"

 1. tekst je pun neistina i gluposti.

  • Jelena Žarković Ćesarović | 22. April 2015. at 19:04 |

   jel imas ti neke bolje informacije? ja bih sa celom porodicom otisla tamo 🙂

   • idi do Kanadske ambasade ili na njihov web i informisi se , kako jeste. Moras da prodjes bodovanje (diploma, bracno stanje, broj dece, radno iskustvo itd) i svake godine se menja kriterijum jer se menjaju njihovi prohtevi, jedne godine dobro prolaze zidari, druge godine masinci, trece lekari, tako da ako jedne godine neprodjes moze da se desi sledece da prodjes. da le lako nije da ima prevaranata koji ti svasta nude ima ih koliko god hoces. Ovaj clanak je bezveze. Pozdrav i da uspes

  • Bas tako sto ne pisu istinu

 2. Rajko Ivanisevic | 22. April 2015. at 21:57 |

  Ima stvari koje su uvelicane u ovom tekstu u pogledu prosecnih plata i zarada lekara, ali cinjenica je da je Kanada jedna od najboljih svetskih destinacija da zapocnete bolji, lepsi i uspesniji zivot za vas i vasu porodicu bas kao sto sam i sam to uspeo pre nekih 15-tak godina; verujte mi necete pogresiti samo ako uspete da dobijete trajnu imigracionu vizu; Kanada ima svakome da ponudi po nesto; Srecno svima koji zele da apliciraju za trajni boravak!!!

  • Jelena Žarković Ćesarović | 22. April 2015. at 22:25 |

   jel bolje aplicirati za imigracionu iz srbije ili doci tamo pa onda pokrenuti postupak, hvala

 3. Totalna nebuloza.

 4. Netraze oni srbe 99% ni neznaju gde je srbija oni traze jeftinu radnu snagu jer za bolje poslove uvek traze iskustvo najmanje 3 godine i dozvole za elektricare vidoinstalatere i da ne nabrajam . Jako su se dobro zastitili da jako retko kao emigrant mozes uci u dobru firmu i naci dobar posao. Cak i deca koja zavrse fakultete 80% rade po mc donaldsima i slicnim burgerima ili part time poslove od 12 dollara. Ne gineti gradjevina kamion i taxi ali posto je taxi skup da kupis vizis za druge za 40% za tebe a 60% za gazdui pored jednog posla obavezno moras jos jedan na dopunu ciscenje i sl toliko da se zna

Comments are closed.