KAKO ĆE SRBIJA REAGOVATI? DRŽAVA PLAĆA DOPRINOSE NA PLATE: Evo koji radnici će dobijati nadoknadu! (INFO)

novac

Šalter, pošta, novac, isplata, Foto: Tanjug

Državnu naknadu od po 800 evra dobiće pola miliona zaposlenih u grčkim preduzećima koja su od 15. marta do kraja aprila obustavila rad na osnovu odluka Vlade Grčke o sanitarnim merama zbog pandemije korona virusa.

Isti iznos dobiće i samozaposleni i samostalni preduzetnici, kao i oni koji rade u malim porodičnim preduzećima, prenosi crnogorski portal Bankar.me.

PREDSEDNIK VUČIĆ UPOZORAVA! Naredna nedelja udarna, morate poštovati ovih 8 PRAVILA! (INFO)

Ministar rada Janis Vrucis je rekao da je “slika tržišta rada za mart razočaravajuća do tragična”, a premijer Kirijakos Micotakis upozorio da preduzetnici ne bi trebalo da zaposlene otpuštaju “nepotrebno i neopravdano”, što se smatra zloupotrebom.

Ukazano je da su sve mere podrške poslovanju u vreme krize zbog novog korona virusa “neraskidivo povezane s očuvanjem radnih mesta” i upozoreno da preduzeća koja ipak budu otpuštala zaposlene neće moći da koriste povoljne mere podrške. Takvo otpuštanje zaposlenih smatraće se pravno nevažećim.

Pored naknade od 800 evra onima čija su preduzeća zatvorena odlukom Vlade, proglašeno je obustavljanje poreskih obaveza tih zaposlenih za mart. Naredne takve obaveze biće plaćane u julu.

Uz to je grčka država u potpunosti preuzela uplaćivanje doprinosa na plate svih zaposlenih za zdravstveno i socijalno osiguranje i za zdravstvenu zaštitu. Taj budžetski trošak će dostići 450 miliona evra.

Vlada je redovne isplate naknade za sve nezaposlene, kojima pravo na to ističe 31. marta, produžila za dva meseca. Cena te mere za državni budžet će premašiti 150 miliona evra. Zakupnina za mart i april smanjuje se na 60 odsto za stanove u kojima žive zaposleni u preduzećima koja su obustavila rad zbog odluka Vlade.]

Foto: Dnevne.rs /pixabay

Ministarstvo finansija Grčke je najavilo je da će PDV biti smanjen sa 24 odsto na šest odsto na proizvode za zaštitu od korona virusa i za sprečavanje njegovog prenošenja.

To su maske i rukavice, antiseptički rastvori, maramice i drugi preparati, sapun i ostali preparati za ličnu higijenu, kao i etil-alkohol kao sirovina za proizvodnju antiseptika. Smanjenje PDV na tu robu važiće do kraja godine.

   

(Dnevne.rs, TanjugT.Đ)