JOŠ DVE ZEMLJE SE PRIDRUŽILE ŠPANIJI: Ove 3 države članice EU upozoravaju da neće učestvovati na samitu EU-ZB, planiranom za 17. maj, gde se Kosovo “tretira kao država (INFO)

Banja

Foto: Dnevne.rs

Rumunija i Kipar pridružile su se Španiji u odbijanju da prisustvuju samitu EU-Zapadni Balkan, planiranom za 17. maj u Sofiji, jer ne žele da sede za istim stolom s kosovskim predstavnikom.

Oni, naime, kao i Španija, smatraju da Kosovo ne sme biti tretirano ravnopravno sa zemljama regiona i zbog toga odbijaju

da budu na samitu i da se slikaju s kosovskim predstavnikom, saznaje Radio Slobodna Evropa.

RSE je, naime, iz “dobro obaveštenih izvora unutar EU” dobila potvrdu da su se nedavno španskom stavu pridružili

Rumunija i Kipar.

Ove tri države članice EU upozoravaju da neće učestvovati na skupu gde se Kosovo “tretira kao država i gde se i ovoj zemlji

obećava budućnost evropskih integracija kao i ostalima”.

Napravio joj je dete, napustio je, a na dan kad se PORAĐALA saznala je NAJSTRAŠNIJU vest u životu: TEŠKA ŽIVOTNA PRIČA SRPSKE PEVAČICE (FOTO)

Navodi se da su prošlog petka iz Saveta EU poslate pozivnice za učešće na samitu.U sredu su se u Briselu sastali stalni predstavnici članica EU gde su, prema izvorima RSE, Kipar i Rumunija potvrdile da se protive ravnopravnom učešću Kosova na samitu u Sofiji 17. maja, na kojem će se razgovarati i o evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana.

“Predstavnici ove tri države ne žele da budu za isti stolom sa kosovskim predstavnikom i odbijaju da se slikaju na kraju samita za ”porodičnu sliku””, rekao je izvor RSE.

RSE saznaje i da je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk već u intenzivnim pregovorima sa španskim premijerom Marijanom Rahojem, u pokušaju prevazilaženja prepreka, ali da su, međutim, sada otvorena tri fronta.

NOVA PROVOKACIJA HAŠIMA TAČIJA: “Vučič poslednjih dana liči na Kim Džong Una”

Sve tri prestonice – Madrid, Bukurešt i Nikozija – su čvrste u stavu da će u Sofiji doći samo na radnu večeru koja biti održana veče uoči samita, a na kojoj će se razgovarati temama koje nisu u neposlednoj vezi sa Zapadnim Balkanom.

Dan kasnije na Samitu, predstavnici te tri zemlje neće učestvovati.

RSE ocenjuje da se “zbog ovog tvrdog stava otvara pitanje uspeha samita koji se održava nakon 15 godina i koji je trebalo da predstavlja najvažniji trenutak u celokupnom bugarskom predsedavanju koje je Zapadni Balkan stavilo visoko na listi prioriteta”.

RSE podseća i da su španski mediji u više navrata javljali da je premijer te zemlje Rahoj nagovestio da stavlja pod znak pitanja učešće na samitu, na kojem se Kosovo tretira ravnopravno sa ostalim zemljama regiona.

Kako saznaje RSE, Španija je već nagovestila da će nju na samitu najverovatnije predstavljati Portugal. Sada se očekuje da istu matricu koriste i ostale dve države koje ne žele da budu prisutne na samitu.

Navodi se da bi moglo da dođe i do nedostatka saglasnosti oko zajedničke deklaracije. Ovo pitanje je, kako saznaje RSE iz izvora u Briselu, pokrenuto na poslednjem sastanku ambasadora država EU, kada su neke države koje nisu priznale nezavisnost Kosova odbile ideju da se potpišu u deklaraciji gde se i Kosovo navodi u okviru procesa proširenja.

(Dnevne.rs /Novosti/ Izvor: Tanjug)