JEZIVE PROGNOZE: Narednih nekoliko meseci najtopliji u poslednjih 130 GODINA!? (INFO)

zalazak

Foto: pixabay /dnevne.rs

Prema najnovijim informacijama koje je objavila NASA, april ove godine je šesti mesec u nizu koji je imao temperature, merene na globalnom nivou, veće od proseka

Odnosno, temperature u aprilu su bile više za 1,1 stepen u odnosu na prosek koji obuhvata merenje u periodu od 1951-1980.

April sa ovako visokim tempereturama je najavio izuzetno toplu 2016. godinu. Predviđa se da će nekoliko meseci imati abnormalno visoku temperaturu kakva nije zabeležena za 130 godina. Jedan od stručnjaka naveo je da će naredne nedelje NASA objaviti podatke koji ukazuju da je poslednjih 12 meseci temperatura na globalnom nivou oborila sve rekorde, prenosi “Independent”.

[adsenseyu5]

“Ovo je zastrašujuće. Trenutno sam u takvoj situaciji da ne mogu da predvidim šta će se desiti sledeće. Znali smo da će El Ninjo imati uticaja na klimu, ali niko nije očekivao ovakav skok”, kaže Erik Holthaus, meteorolog. On ističe da rezultati merenja, koja su stručnjaci vršili u poslednjih godinu dana, pokazuju da je temperatura na globalnom nivou porasla za 25 odsto u odnosu na 1880. godinu od kada se vrše merenja.

Holthaus kaže da je porast temperature imao posledice po životnu sredinu i dodaje da će nivo leda u okeanima ovog leta biti veoma nizak. U međuvremenu, oko četvrtina svih koralnih kolonija u okeanima je pretrpela izbeljivanje zbog toplije vode i povećane kiselosti mora. Hotlhaus očekuje da će se rekordne temperature zadržati u narednih četiri do šest meseci.

Većina stručnjaka veruje da ljudska aktivnost ima ozbiljan uticaj na promenu klime na planeti. Peti izveštaj UN o proceni međuvladinog panela o klimatskim promenama jasno ukazuje da je ljudski faktor presudan za promenu klime.

[adsenseyu1]

(Independent , I. F. /Blic)