JEDNA OD TEMA NA SASTANKU BIĆE SRBIJA: Evo čemu će razgovrati Putin i Tramp

Putin

Foto: AP/Tanjug, Wikipedia

U diplomatskim krugovima, a i u planu srpskog državnog vrha i predsednika Aleksandra Vučića jeste da se nakon mnoštva pokušaja kosovsko pitanje reši u Briselu dogovorom Beograda i Prištine.

– Evropa, nema ni snage, ni volje, ni mogućnosti da natera Albance da urade nešto. Zato je ideja da se o ovom suštinski važnom pitanju za nas dogovore Putin i Tramp, a da potom Evropa to prihvati kao konačno. Sve oči su usmerene na sastanak u Helsinkiju 16. jula – navodi izvor iz diplomatskih krugova.

KRENULI NA LETOVANJE PA IZBAČENI IZ AUTOBUSA: Turisti sat nakon polaska na more ostavljeni u Kragujevcu!

Ovo praktično znači da će proces ići obrnutim tokom, što ne bi bio problem ako se dođe do rezultata. Dvojica predsednika će za temu Kosova imati minut ili nekoliko rečenica, ali je po rečima sagovornika, to sasvim dovoljno da se pomerimo sa mrtve tačke i priđemo bar korak bliže rešenju.

Srbija

Foto-ilustracija: Tanjug/Nemanja Jovanović, Wikipedia

– Tramp i Putin će do kraja godine odlučiti o Kosovu i Metohiji. To je ozbiljna šansa da se dođe do rešenja. Džaba opcije koje nudi EU kada nijedna strana na njih ne pristaje – ističe izvor.

Vučić je prošle nedelje telefonom razgovarao sa Džonom Boltonom, Trampovim savetnikom za nacionalnu bezbednost.

Iako su taj razgovor i detalji do sada ostali iza zatvorenih vrata, činjenica je da je Bolton odličan poznavalac prilika na Balkanu, da razume sve što se ovde dešava, da ima prijateljski stav, te da bi mogao da otkravi američku stranu.

– Vučić je od Boltona tražio pomoć oko kosovskog problema. Predsednik je u stalnom strahu od mogućeg napada albanske strane na sever Kosova, posebno nakon onoga što se desilo sa Markom Đurićem i Aleksdandrom Vulinom, iako su njihove posete bile uredno i u skladu sa procedurom najavljene. Poverenje je nestalo, Vučić Albancima ne veruje ništa, a ni sve bolja opremljenost Vojske Srbije ne koristi mnogo, jer bi svaki sukob značio kraj našeg ekonomskog napretka i evropskog puta, čega je i naš predsednik svestan – navodi sagovornik.

Albanija

Foto: AP

Vučić se nije pojavio na otvaranju Narodnog muzeja prošle nedelje, iako je reč o velikom uspehu ove vlasti. Nije ga bilo ni na još nekoliko događaja, a kako kaže sagovornik, on je svu pažnju posvetio Kosovu, dok je ostale poslove prepustio predsednici Vlade i ministrima.

NJIHOVA SMRT JE KAMEN SPOTICANJA U ODNOSIMA SAD I SRBIJE: Na sahrani braće Bitići KOVČEZI POKRIVENI AMERIČKIM ZASTAVAMA, A NA ZIDU GRB TERORISTIČKE OVK! (FOTO)

– Razgovara svakodnevno sa različitim međunarodnim faktorima o Kosovu i Metohiji, to je problem broj jedan u državi i ne namerava da odustane dok se konačno rešenje ne nađe – zaključuje izvor.

(Dnevne.rs/Izvor: Blic.rs)