JECAJ RADNICA U RUDNIKU SMARAGDA: Ispituju nas kao GESTAPO i svlače do gole kože

Foto: wikipedia

Foto: wikipedia

Radnice zaposlene na preradi smaragda na Uralu tvrde da su podvrgnute novom režimu pretrage prilikom izlaska s posla i da ih nasumično svlače do gole kože, te da poslodavci ne shvataju ozbiljno njihove žalbe zbog toga.

Čak im je, tvrde, prećeno i proverama na ginekološkoj stolici ukoliko se i dalje budu bunile zbog provera koje se provode u rudniku smaragda u Mališevskoj, na Uralu, piše Sajbirian tajms.

[adsenseyu4]

U zajedničkoj izjavi one navode: “Najgora je takozvana selektivna gola provera. To znači da bilo koja od nas može usred radnog dana biti odvedena u sobu gde će je pregledati golu”.

– To je hladna soba s betonskim podom i polomljenim prozorom. Žene moraju da se sasvim skinu i proverava se svaki milimetar njihovog tela.

Provere prolaze oba pola, a zaposlenice pregledaju žene. Ali žene tvrde da ih o bezbednosnim stvarima često ispituju muške kolege.

– Zaposleni u obezbeđenju često imaju prljave aluzije o tome gde bismo mogle da sakrijemo dragulje i tvrde da ćemo posle Nove godine biti proveravane na ginekološkoj stolici – tvrde.

Prema njihovom navodima, jedna od devojaka se toliko loše i poniženo osećala na proveri da su moral da pozovu hitnu pomoć. Najteže je maltretiranje radnica koje rade u sobi za sortiranje gde rade samo žene.

Muškarce, tvrde, tretiraju s više poštovanja, iako se i za njih primenjuje “gola provera”.

Pogoni su pokriveni kamerama za obezbeđenje i radnici nose uniforme bez džepova kako bi se sprečila krađa dragulja.

– Nisu svi zaposleni u obezbeđenju bezobzirni, neki od njih s nama razgovaraju pristojno i s poštovanjem.

Ali neki, kako tvrde, se ponašaju tako da se osećaju kao da su na ispitivanju u Gestapou, i da je njihov cilj da izaberu žrtvu i ceo dan je ponižavaju.

Novi tim za obezbeđenje je odabran ove godine, nakon dolaska novog direktora rudnika.

– Zabranjeno nam je da se zadržavamo u toaletu više od deset minuta. Ukoliko ostanemo duže, to se smatra povredom radne obaveze i moramo da odgovaramo na svakakva pitanja obezbeđenja. U tim slučajevima, odgovori na pitanja su često suviše intimni. Mogu postojati brojni razlozi zbog kojih žena mora da provede duže od deset minuta u toaletu. Odgovaranje na takva pitanje je tim teže što su radnici na obezbeđenju koji nas propituju muškarci – tvrde žene.

– Provere su iste za sve. I direktor ih prolazi nakon spuštanja u rudnik – tvrde zvaničnici pogona za agenciju URA.ru .

[adsenseyu1]

Provere se provode od 2006, ali je raniji bezbednosni tim sarađivao s radnicima kako bi im omogućio krađu smaragda, tvrdi izvor iz rudnika.

– Na obezbeđivanju je radilo nekolilko kompanija i radnici su sarađivali s njima, tako da je drago kamenje iznošeno. To smo zaustavili i angažovali pravo obezbeđenje – tvrdi izvor iz rudnika.

Tvrdnje o ginekološkoj stolici nisu istinite, tvrde.

Radnice su uputile pismo regionalnoj komisiji za ljudska prava i državnoj inspekciji rada. U obe institucije tvrde da će ispitati slučaj, ali radnice su i dalje nezadovoljne.

Zvaničnik u rudniku tvrdi da se nikada niko nije žalio na provere osim jedne određene smene, a tri radnice iz nje su zadržane zbog pokušaja da iznesu dragulje. Takođe tvrde da su radnici u toj smeni nekoliko puta prekršili radne obaveze. “Oni moraju da podignu ruke i pokažu da su prazne svaki put nakon što izvade iz kaiša dragulj i stave ga u posudu, ali oni to nisu činili. Morali smo da ih odvedemo u sobu za provere, nakon nekoliko kršenja bezbednosnih pravila” tvrde u poslovodstvu.

[adsenseyu5]

(Dnevne.rs /Izvor:Nataša Bogović,Blic.rs)

[adsenseyu2]