IZIGRAVAJU SILU NAD SRBIJOM: Velika Britanija nije stavila Kosovo na dnevni red SB UN

grad

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

Velika Britanija, predsedavajuća SB UN u avgustu, nije stavila Kosovo na dnevni red tog tela UN.

Međutim, Britanija će nastaviti konsultacije kako bi se postigao dogovor, jer Rusija i Kina čvrsto traže da u avgustu bude sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu.

To je za Prvu televiziju potvrdio i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

“Nisu ga uvrstili u program rada, ali će reći da se konsultacije nastavljaju sa ciljem da dođe do dogovora, jer Rusija i Kina čvrsto traže da sednica o Kosovu bude u avgustu. Tako da će se još razgovarati”, naveo je on.

IZRAEL BESAN NA HRVATSKU: Pa vi još uvek veličate ustaški genocidni režim!? (INFO)

“Smatram da je to neozbiljno… Posebno od zemlje koja izlazi iz Evropske unije”, rekla je Brnabićeva.

Savet bezbednosti do sada je svaka tri meseca razmatrao izveštaj o radu Misije UN na Kosovu (Unmik).

Poslednja takva sednica održana je 14. maja.

Velika Britanija i druge zapadne zemlje zalažu se za promenu formata i dinamike sednica o Kosovu, kao i za smanjenje budžeta Unmika, tvrdeći da situacija na Kosovu ne predstavlja stvarnu pretnju po međuanrodni mir i bezbednost.

Beograd smatra da pitanje Kosova nije rešeno i da situacija na terenu ukazuje na neophodnost daljeg prisustva i angažman Unmika u nesmanjenom obimu i nepromenjenom mandatu.

Foto: REUTERS / Eduardo Munoz

Savet bezbednosti je od 10. juna 1999, kada je usvojena rezolucija 1244, redovno razmatrao izveštaje generalnog sekretara UN o stanju na Kosovu.

U izveštaju o Kosovu za period od 16. aprila do 15. jula, generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozdravio nastavak dijaloga Beograda i Prištine iako u razgovorima pod pokroviteljstvom Evropske unije nije bilo bitnijeg napretka.

REGION ŠOKIRAN ODLUKOM HRVATSKIH FUDBALERA: Sprema se proslava “Oluje”

On je izrazio zabrinutost što posle šest meseci nije rešeno ubistvo srpskog političara Olivera Ivanovića usred dana u Kosovskoj Mitrovici i pozvao kosovske vlasti da pojačaju istragu i “koriste sve dostupne kanale pomoći”.

(Dnevne.rs/Izvor: Beta, Tanjug, Prva)