Iza ugla VREBA OPASNOST o kojoj niko ne govori: Svet će tek da oseti POSLEDICE KORONE

zemlja

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

Pandemija korona virusa preti da ugrozi napredak postignut u lečenju HIV-a, tuberkuloze i mnogih drugih bolesti, pokazuje izveštaj Međunarodnog udruženja za borbu protiv side. Istraživanje, koje su uradili Svetska zdravstvena organizacija, partnerstvo Stop TB i Kraljevski koledž Londonu, ukazuje na to da će prekidi u prevenciji i lečenju tih bolesti prouzrokovani epidemijom kovida-19 proizvesti više od milion dodatnih smrtnih slučajeva, prenosi britanski “Ekspres”.

– Mere socijalnog distanciranja i karantina, koje su uvedene radi kontrole širenja korona virusa, ometaju programe za prevenciju i lečenje HIV-a i odlažu istraživanja od vitalnog značaja – kaže dr Anton Poznjak, predsednik Međunarodnog udruženja za borbu protiv side.

Istraživanje Globalnog fonda, neprofitne organizacije za borbu protiv side, tuberkuloze i malarije, pokazuje da je, zbog pandemije korona virusa, od ukupno 106 zemalja u kojima fond deluje 85 odsto prijavilo prekid usluga u domenu borbe protiv HIV-a, 78 prekid u borbi protiv tuberkuloze, a 73 odsto u borbi protiv malarije.

Svetska zdravstvena organizacija predviđa da bi u Potsaharskoj Africi šestomesečni prekid u 2021. mogao da izazove poražavajućih dodatnih 500.000 žrtava bolesti vezanih za sidu, a ako bi se to dogodilo, napredak postignut u borbi protiv te bolesti vratio bi se na stanje od pre 12 godina.

ZAPANJUJUĆI REZULTATI SRPSKIH NAUČNIKA: Zašto zaraženi virusom korona nemaju simptome

Stručnjaci smatraju da se borba protiv korona virusa vodi na štetu drugih bolesti.