ISTORIJSKIM ZAKONOM NEMCI OTVARAJU VRATA I ZA RADNIKE IZ SRBIJE: Ako želite da radite u Nemačkoj od danas ćete moći samo pod OVIM USLOVIMA!

globus

Foto-ilustracija: pixabay.com, Telegraf

Bundestag je usvojio paket migracionih zakona kojima se pooštrava davanje azila, a olakšava useljavanje stručnjaka za potrebe tržišta rada u Nemačkoj.

Paket ima sedam zakona koji obuhvataju ne samo takozvani „uređeni povratak“ i olakšano proterivanje onih koji nemaju pravo na azil, za šta se oduvek zalagao ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer, već i useljavanje stručne radne snage i integraciju.

“Ovo je prekretnica u našoj migracionoj politici“, rekao je Zehofer tokom žustre rasprave u Bundestagu.

On je ocenio da je lakši pristup strane stručne radne snage nemačkom tržištu rada „veoma važan deo“ buduće migracione politike Nemačke. Zehofer je pojasnio i da Nemačka može da prihvati tražioce azila samo ako se ograniči imigracija.

„Ljudi bez prava na ostanak moraju da napuste našu zemlju“, poručio je on.

TRAUMATIČNO ISKUSTVO PORODICE IZ NIŠA U BUGARSKOJ: Za 3 minuta ostali bez automobila i pasoša u Sofiji, a bugarskoj policiji trebalo je čitav dan da reaguje

Sa druge strane, za tražioce azila koji pronađu radno mesto, otvaraju se nove mogućnosti ostanka u Nemačkoj.

Zakon o useljenju stručne radne snage omogućava svim kvalifikovanim stručnim radnicima iz zemalja koje nisu članice EU da dođu u Nemačku da rade — i to u svim oblastima, a ne samo kada je reč o deficitarnim zanimanjima.

Tako se predviđa da kvalifikovani stručnjaci mogu da borave u Nemačkoj do šest meseci kako bi tražili posao, ako dovoljno dobro znaju nemački, pri čemu nemaju pravo na socijalnu pomoć. Nova pravila trebalo bi da smanje deficit stručne radne snage u Nemačkoj, pišu nemački mediji.

Albertovo rođenje: Kupio je prepeličja jaja i napravio čudo! (VIDEO)

Zakon o azilu naišao je na protivljenje političara iz redova Zelenih i levice, dok su zakon o useljavanju stručnih radnika podržale sve političke frakcije u Parlamentu Nemačke.

       

(Dnevne.rs/Izvor: Sputnjik Srbija)