Istinita priča: Bogati Nemac dobija novo srce, nakon čega i neodoljivu želju da ode na Kosovo!

hirurzi
Knjiga „Srpsko srce Johanovo“ Veselina Dželetovića, prema rečima autora, mogla bi uskoro da oživi na filmu, i to sa rediteljskim potpisom slavnog Nikite Mihalkova. Ovu potresnu priču koja je do sada doživela 11 izdanja, ruskom reditelju ponudio je izdavač „Poeta“ iz Beograda.

Istinito svedočanstvo o stradanju Srba na Kosovu i Metohiji ispričano kroz sudbinu bogatog Nemca, Johana Vagnera, nedavno je predstavljeno u Zvorniku. Pred čitaocima je roman o zloglasnoj trgovini organima, koju su počinili Albanci na Kosovu.

Zvorničku promociju organizovala je omladinska svetosavska zajednica u Domu omladine.

[adsenseyu4]

– Zbog obolelog srca, Johanu Vagneru su dani bili odbrojani – kaže Dželetović o knjizi. – Posle uspešne transplantacije Vagner počinje da sanja prekrasan predeo koji nikada nije video, dva plava dečja oka, kuću sa okućnicom, božanstvenu crkvu koja ima i nebeski odraz… Vremenom se snovi pretvaraju u košmar ratnih slika koje Johana tera da ispita identitet donatora svog srca. Kada otkriva da je u njemu srce Jovana, pravoslavca sa Kosova, odlazi u navodnu mirovnu misiju u južnu srpsku pokrajinu, gde počinje njegov preobražaj.

500

Na Kosovu Johan ulazi u opasno razotkrivanje naličja kosovskog pitanja, ubistava srpskog naroda i trgovine organima.

– Po dolasku na Kosovo, Johan stiže pred manastir Gračanicu koju prepoznaje iz svojih snova. Sa kućnog praga pokojnog Jovana istrčava njegov sin, plavokoso dete koje se privija uz njegovo srce i naziva ga „tata“. Johan prima pravoslavlje, usvaja dete i time ostavlja dragoceno svedočenje o mnogim prećutkivanjima i gorućim istinama o dešavanjima na Kosovu – prenosi Dželetović okosnicu priče svog romana.

[adsenseyu4]

ZAINTERESOVAN I KUSTURICA

I NAŠ reditelj Emir Kusturica bio je zainteresovan da snimi film prema ovom romanu i pre nešto više od godinu dana najavio da je započeo pisanje scenarija.

– To ostvarenje će stvoriti jednu bolnu, istinitu temu o stradanju srpskog naroda o kojoj istorija, literatura i kinematografija svesno ćute s ciljem da se Srbi prikažu kao genocidan narod, nikako kao žrtve. Film će se snimati u Rusiji, gde imam puno prijatelja, koji će mi pomoći da izguram taj poduhvat – izjavio je Kusturica u decembru 2013. godine.

(Novosti)