Ispovest predsednika Islanda: Pustili smo da banke propadnu i sad smo među najuspešnijim državama Evrope (INFO)

Ragnar-iceland

Foto: dailybail.com

“Upozoravali su nas da ćemo postati Kuba severa. Sve to se naravno pokazalo lažnim”, kazao je u intervjuu za evropsko izdanje Politica predsednik Islanda Ólafur Ragnar Grímsson.

Ova je malena državica na severu Europe (prema zadnjem popisu Island ima tek 329 hiljada stanovnika) širom sveta postala poznata po svom krajnje neuobičajenom pristupu borbe protiv krize. Pre sedam godina Island je bio na ivici bankrota, a danas im privreda raste po bržoj stopi nego ona SAD-a ili Ujedinjenog Kraljevstva, dok nezaposlenost iznosi tek 4,2 posto, što ih čini dvostruko uspešnijima od evropskog proseka.

Sve to je Island postigao tako što je pustio banke da propadnu, a njihove direktore izveo pred kaznene sudove. Umesto da primene mere štednje, Islanđani su povećali poreze kako bi bogatiji u proračun uplaćivali više, a taj novac je iskorišćen za podršku socijalno ugroženijem sloju stanovništva.

[adsenseyu5]

Nisu popustili pod pritiskom

“Island ima jedno od najuspešnijih evropskih privreda. Nismo pratili tradicionalne zapadnjačke recepte za rešavanje problema finansijske krize. Odbili smo trošiti novac naroda da nadoknadimo gubitke privatnih banaka”, govori Grímsson, ali takođe objašnjava i da to nije bila nimalo jednostavna politička odluka.

“Island je od 2008. do 2011. bio izložen neverovatnom političkom i privrednom pritisku. Tražili su od nas da pratimo ortodoksne doktrine kojih se pridržavaju sve evropske vlade i financijske institucije, a koje su se pokazale sasvim pogrešnima, i privredno, i demokratski, i politički, ali i pravosudno”, kaže Grímsson.

Ne želi deliti savete

Predsednik Islanda kaže da su na njegovu zemlju međunarodni stručnjaci, političari i analitičari gledali praktično kao laboratorijski eksperiment. Malo ko je verovao da će se privreda Islanda izvući iz crne rupe u koju je upalo. “Danas je 2015. godina, a mi imamo konkretne rezultate. Laboratorijski eksperiment je završen”, kaže Grímsson.

Iako se njegova zemlja danas može pohvaliti prosperitetom kao malo koja druga država Europe, Grímsson nevoljno deli ekonomske savete. Tvrdi da se i sam naslušao previše loših saveta pa može samo opisati šta je Island radio i zašto, te prepustiti ljudima da iz toga izvuku vlastite zaključke.

[adsenseyu1]