ISPISANA JE ISTORIJA U CRNOJ GORI: U Hramu u Podgorici krštena prva TRANS OSOBA

Crna Gora

FOTO: ADŽIĆ VUK / FACEBOOK

U Crnoj Gori ispisana je istorija kada se radi o pravima LGBTIQ osoba krštenjem prve trans osobe.

Vuk Adžić kršten je u nedelju uz blagoslov Mitropolije-crnogorsko primorske i mitropolita Amfilohija u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, izjavila je predsednica Upravnog odbora LGBT Foruma Bojana Jokić.

Ona je dodala da je Adžić kršten pod imenom Vuk, iako mu u ličnoj karti još uvek stoji žensko ime -preneo je sinoć CdM.

BITNA VEST ZA GRAĐANE! Evo ko će sve imati pravo na porodičnu penziju!

– Vuk je trans momak koji još nije prošao kroz celokupnu tranziciju. Nema reči kojom bih opisala ovaj osećaj sreće i ponosa. Danas je hrišćanska ljubav prema čoveku pobedila sve razlike. Hvala Mitropoliji na raširenim rukama spremnim za zagrljaj za svu svoju decu – napisala je Jokićeva na svom Fejsbuku.

Portal prenosi da se Adžić krstio u crnogorskoj nošnji, a Bojana Jokić je dodala da je ovo prvi slučaj krštenja trans osobe koja nije prošla tranziciju.

– Država nije spremna da prihvati njegov identitet pre tranzicije već mu u svim dokumentima stoji žensko ime, a SPC jeste i u krštenici mu piše Vuk – rekla je Jokić.

Prema njenim rečima za crnogorski “Standard”, Crna Gora onemogućava promenu imena i rodnih oznaka u zvaničnim dokumentima, dok se ne kompletiraju sve faze procedure prilagođavanja pola rodu.