ISLAMSKI TERORISTI U LIBIJI OTELI MEDICINSKE RADNIKE IZ SRBIJE

najnovija
Islamska država kidnapovala je blizu 20 medicinskih radnika u Ibn Sina bolnici u Sirtu, u Libiji, tokom napada na ovu ustanovu u ponedeljak, saopštili su zvaničnici bolnice. Među otetim medicinarima nalaze se i državljani Srbije, javlja CNN..

Grupa od 30 naoružanih militanata Islamske države napali su bolnicu dok je autobus čekao da u bolnicu poveze radnike koji nisu državljani Libije.Najveći broj otetih radnika su sa Filipina, dok su neki od njih državljani Ukrajine i Srbije. Navodno su se spremali da napuste grad zbog nesigurnosti, javlja CNN.

Zvaničnici vjeruju kako pripadnici Islamske države nisu želeli da medicinari napuste grad jer su oni zapravo jedini tim koji im je potreban za pružanje pomoći velikom broju ranjenih i povređenih.

[adsenseyu4]

Inače, Sirt se nalazi između Tripolija i Bengazija. Ovaj grad bio je najveća podrška Moameru Gadafiju i njegovim sledbenicima u građanskom ratu. Islamska država je kontrolu nad gradom, uključujući i bolnicu, preuzela prošle godine.

Filipini demantovali otmicu četiri medicinske sestre

Filipinska vlada je saopštila da četiri medicinske sestre iz Filipina, za koje je prethodno saopšteno da su ih iz bolnice u libijskom gradu Sirtu oteli pripadnici Islamske države, nisu kidnapovane, već ih je na bezbedno mesto odveo jedan prijatelj.

Žvaničnici libijske milicije, koja se bori protiv lokalnog ogranka Islamske države za kontrolu nad Sirtom, sinoć je saopštio da su bolničarke otete u popodnevnim satima, prenosi AP.

Portparol filipinskog Ministarstva spoljnih poslova Čarls Hose je, međutim, danas izjavio da je ambasada Filipina u Tripoliju stupila u kontakt sa jednom od bolničarki, koja je rekla da se sve četiri nalaze na bezbednom mestu.

Hose je naveo da je “jedan prijatelj četiri medicinske sestre bio zabrinut za njihovu sigurnost, pa ih je odveo na bezbedno mesto”. Portparol je, međutim dodao da se i dalje ništa ne zna o sudbini sedmorice filipinskih radnika nalazišta nafte, koji su ranije kidnapovani u Libiji.

[adsenseyu1]

(Blic)