ISLAMISTI U STRAHU: Rusija i SAD potpisale sporazum o vazdušnim napadima u Siriji (INFO)

amerika-rusija

Foto-montaža: Tanjug/AP, Wikimedia Doomych/Tech. Sgt. Joseph Swafford Jr.

Cilj dogovora je sprečavanje incidenata i omogućavanje nesmetanih operacija letelica ove dve zemlje, a jedna od stavki odnosi se i na uzajamnu pomoć u kritičnim situacijama

Rusija i SAD potpisale su sporazum o vazdušnim napadima u Siriji, usmerenim protiv Islamske države. Cilj dogovora je sprečavanje incidenata i omogućavanje nesmetanih operacija letelica ove dve zemlje, a jedna od stavki odnosi se i na uzajamnu pomoć u kritičnim situacijama.

Dokument čiji pun naziv glasi “Memorandum o uzajamnom razumevanju ministarstava odbrane Rusije i SAD o sprečavanju incidenata i obezbeđivanju sredstava za letove tokom operacije u Siriji” protumačen je kao “pozitivan korak” u ruskom ministarstvu odbrane.

[adsenseyu5]

– Ovaj dokument ima važnu upotrebnu vrednost. On reguliše akcije aviona i bespilotnih letelica u vazdušnom prostoru iznad Sirije. Memorandum sadrži pravila i ograničenja kojima će se sprečiti incidenti između vazdušnih snaga Rusije i SAD – saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

Foto: AP/Tanjug

Čim pomenuti sporazum stupi na snagu, uspostaviće se neprestana komunikacija između ruske i američke vojske.

Potpisivanje sporazuma pokazuje visok potencijal za saradnju Rusije i SAD, uključujući i polje borbe protiv terorizma – navedeno je iz ministarstva.

Ipak, Rusi naglašavaju da je sporazum “čisto vojne i tehničke prirode” i da on ne menja stav Rusije da svoje vojne akcije u Siriji “sprovodi na zahtev legitimnih vlasti, dok upotreba sile na teritoriji neke zemlje od strane druge zemlje, bez saglasnosti njenih vlasti ili naloga veća UN, predstavlja kršenje međunarodnog prava”.

[adsenseyu1]

(RT)