ISIJAVAO MRŽNJU PREMA SRBIJI: Ovako je govorio Kofi Anan mesec dana pre bombardovanja Jugoslavije

UN

Foto: Rojters

Kofi Anan, nekadašnji generalni sekretar UN ostaće upamćen na ovim prostorima i kao čovek koji je podržao NATO intrevenciju na SR Jugoslaviju 1999. godine. Vojna akcija sprovedena je uz njegovu saglasnost, ali ne i saglasnost i odobrenja Saveta bezbednosti UN.

Anan je na dan početka agresije NATO na Jugoslaviju pravdao agresiju, a napadao jugoslovensku vladu zbog “odbijanja političkog sporazuma”, iako je svima bilo jasno da Albanci odbijaju da pregovaraju.

– Mnogo puta sam apelovao na vlasti Jugoslavije i kosovske Albance da nađu mir umesto rata, kompromis umesto konfilkta. Duboko žalim da uprkos svim naporima međunarodne zajednice, jugoslovenska vlada ostaje dosledna u odbijanju političkog sporazuma koji bi zaustavio krvoproliće na Kosovu i osugurao održiv mir za stanovništvo – bez srama je tvrdio Anan.

SRAMOTA CRNE GORE! ADVOKAT ŠOKIRAN OTKRIVA KAKO SU KRŠILI ZAKON I VRŠILI PRITISAK NA SARU DA JE PRIMORAJU DA PRIZNA LAŽNE OPTUŽBE: Priznaj, moraš da potpišeš, vikali su na nju!

Nešto manje od mesec dana pre početka bombardovanja, Anan je održao govor ispred UN u kojem je apelovao na sve da se prisete “lekcija iz Bosne”, a koristeći se i lažima o Račku.

– Dozvolite mi da počnem od Kosova. Kada sam se obratio na NATO konferenciji u Rimu prošlog juna, izrazio sam nadu da smo počeli da izvlačimo pouke iz našeg iskustva u ratu u Bosni – o kritičnim faktorima kao što su kredibilitet, legitimitet i moralnost intrevencije ili ne-intrevencije. Ali, dodao sam da postoji samo jedan način da dokažemo da smo to učinili; primenom tih lekcija praktično i empatično tamo gde preti horor. Nažalost, horor više ne preti. On je prisutan u životima stotina hiljada ljudi na Kosovu čiji su životi nasilno prekinuti. I sada, Račak je dodat na listu zločina protiv čovečnosti počinjenih u bivšoj Jugoslaviji – isijavao je mržnju prema Srbiji Kofi Anan.

BUKET, KOZACI, PLES: Dva sata Putinove dominacije u Austriji (FOTO)

Kofi Anan preminuo je  nakon kraće bolesti u bolnici u Bernu u Švajcarskoj u 81. godini.

(Dnevne.rs/Izvor: Srbija Danas.com)