IMAO SAM NA NIŠANU ŠPANSKOG KRALJA I RONALDA: Evo zašto ih NISAM UBIO

Foto: Printscreen/instagram

Foto: Printscreen/instagram

Santijago Sančez Ramirez je čovek koji je u istom danu na nišanu imao celu španski kraljevsku porodicu, fudbalske asove Kristijana Ronalda i Gereta Bejla, i čitavo rukovodstvo fudbalskog kluba Real Madrid. Sada mu preti kazna od devet godina zatvora, a on je medijima objasnio zbog čega je odlučio da ne ubije poznate ličnosti.

– Imao sam nameru da pokažem koliko su poznate ličnosti ranjive, a bezbednost loša – rekao je Ramirez, koji je rezervisao hotelske sobe u blizini parada održanih za dan državnosti 2012. i 2013. godine, a isto je ponovio i na dan krunisanja kralja Felipea VI 2014. godine.

[adsenseyu4]

U sva tri slučaja postavio je teleskopsku video kameru koja je naciljala kralja Felipea VI, njegovog oca i bivšeg kralja Huana Karlosa, ali i španskog premijera Marijana Rahoja, piše “Gardijan”.

Nakon toga je video-snimke, od kojih je jedan nazvao “Dan kada sam mogao da ubijem kralja”, objavio na društvenim mrežama, zajedno s ucrtanim metama na osobama koje je naciljao. Tužioci navode da su video-snimci “na uverljiv način otkrili mogućnost atentata na javne osobe visokog profila, sugerišući da je takve napade lagano izvesti”.

Ramirez je za španski portal “El Confidencial” detaljnije opisao kako je izveo svoje akcije, kao i s kojom lakoćom je prošao sve kontrole.

– Imao sam oružje u aktovci koju sam prošvercovao kroz sve policijske kontrole bez ijednog problema. Samo je trebalo da pokažem ličnu kartu i kažem da idem u hotel. To je bilo to. Niko mi nije ništa rekao, a tamo sam bio celu noć i ceo dan – rekao je Ramirez.

Osim kralja i premijera Ramirez je na nišanu navodno imao i svetski poznate fudbalere Real Madrida, Kristijana Ronalda i

Gereta Bejla, ali i predsednika Reala Florentina Pereza.

[adsenseyu1]

Ramirez je uhapšen u maju 2014. godine, a kod njega su pronađene replike vatrenog oružja, ali i pet pravih pušaka i pet pištolja. Na temelju te činjenice, tužioci za njega traže kaznu zatvora od devet godina, kao i deset godina zabrane traženja dozvole za nošenje oružja, piše “Gardijan”.

Potencijalni atentator tvrdi da je sve učinio kako bi ukazao na manjkavost bezbednosnih kontrola. Štaviše, tvrdi da je želeo da i policiju i političare više puta upozori na propuste.

– Želeo sam da ih upozorim na ozbiljne propuste u Španiji, i ujedno im demonstriram kako bi samo jedan džihadista mogao da te propuste iskoristi. No, niko me nije doživljavao ozbiljno – rekao je Ramirez za “El Confidencial”.

(Dnevne.rs /Izvor:Vladimir Filipović,Blic.rs)

[adsenseyu2]

[adsenseyu5]