IDENTIFIKOVANE PRVE ŽRTVE KAMIONA SMRTI: Uživali na NOVOGODIŠNJEM ODMORU, a onda ih je POKOSIO napadač (FOTO)

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Napad “kamionom smrti” na berlinskom vašaru u ponedeljak uveče odneo je 12 života, dok je lakše i teže povređeno 48 osoba. Sada su identifikovane prve žrtve.

Prva imenovana žrtva je Izraelka Dalija Elijakim, koja je u trenutku napada sa svojim suprugom Ramijem šetala Berlinom i uživala u božićnom sajmu. Rami je teško povređen, i nalazi se u komi. Izraelski par je iz Herzilije, a u Berlin su došli na odmor. Deca Ranija i Dalije hitno su doputovala iz Izraela kako bi bila uz oca.

[adsenseyu4]

Dugogodišnji prijatelj stradale Dalije, Moše Egoz iz Izraela, za izraelske medije opisao je svoju prijateljicu kao “dobru i neiskvarenu dušu”, prenosi britanski “Dejli mejl”.

– Voleli su da putuju, naročito za Božić. I dalje sam u šoku, ne mogu da verujem da se ovo dogodilo – rekao je Moše.

Svega nekoliko metara od izraelskog para nalazio se Injaki Elakurija, student iz Španije kome je kamion u potpunosti smrvio noge. Ovaj 21-godišnjak koji u Berlinu studira ekonomiju, nalazi se van životne opasnosti.

Injaki Elakurija

Foto: TwitterInjaki Elakurija

– Čuo sam zaglušujuću buku, a kada sam se okrenuo, kamion je bio na metar ispred mene. Bio je prebrz, nisam stigao da ga izbegnem. Pao sam, a vozilo mi je prešlo preko obe noge – rekao je Injaki.

U bolnici se nalazi 24 ljudi, od kojih je njih 14 ozbiljno povređeno.

[adsenseyu1]

Druga žrtva napada najverovatnije je Italijanka Fabricija di Lorenco, koja se i dalje vodi kao nestala. Od večeri masakra, nikome se nije javljala, a na licu mesta pronađeni su njena lična kata i karta za metro. Fabricija je živela u nemačkoj prestonici, gde se, nakon studija u Italiji, zaposlila u kompaniji “Boš”.

Fabricija di Lorenco

Foto: FacebookFabricija di Lorenco

U kamionu je pronađeno telo nesrećnog vozača iz Poljske, Lukaša Urbana (37). Napadač, za koga nemačka policija sumnja da se zove Anis Amri i da dolazi iz Tunisa, oteo je vozilo od Poljaka, i zatim izbo nožem a kasnije i upucao. Kako nije mogao da se otarasi tela, ostavio ga je u kabini kamiona, čak i u trenutku kada je gazio ljude na božićnom sajmu.

Kamiondžija Lukaš Urban

Foto: Privatna arhivaKamiondžija Lukaš Urban

Nemačka policija intenzivno traga za Amrijem, a danas je otkriven još jedan dokaz koji ukazuje da iza napada stoji taj Tunišanin. Naime, na vratima kamiona pronađeni su njegovi otisci, a prethodno je na sedištu pronađena njegova DNK, a zatim i njegova dokumenta ispod sedišta. Prethodno je otkriveno da je Amri u Berlinu provodio vreme sa pripadnicima Islamske države, koji su ga i regrutovali.

[adsenseyu1]

Prethodno je saopšteno da je za Amrijem raspisana poternica zbog napada na Božićni vašar. Za informacije o Tunišaninu policija je ponudila nagradu od 100.000 evra.

Kako navodi “Zidojče cajtung”, Amri je visok 178 centimetara, ima smeđe oči i tamnu kosu i smatra se da je opasan i naoružan.

On je neko vreme živeo kod izvesnog Bobana Simeonovića, poreklom iz Srbije, koji je uhapšen zbog regrutovanja za Islamsku državu.

Dok se širom Evrope intenzivira potraga za Amrijem, postavlja se pitanje kako je uspeo da izbegne hapšenje i deportaciju, iako je bio “pod radarom” nekoliko bezbednosnih agencija, navodi AFP.

U međuvremenu je saopšteno da je on četiri godine proveo u zatvoru u Italiji, a bio je poznat kao potencijalni džihadista i američkim bezbednosnim službama.

[adsenseyu5]

(Dnevne.rs /Izvor:Vladimir Filipović,Blic.rs)

[adsenseyu2]