HRVATSKI MEDIJI LIKUJU ZBOG SAD I IZRAELA: Oluja je konačno dobila međunarodnu potvrdu

Kolinda

FOTO: TANJA VALIĆ / TANJUG

Hrvatski mediji proglasili su svojevrsnom pobedom činjenicu da su na jučerašnjoj proslavi “Oluje” učestvovali američki general i izraelska delegacija. Kako piše “Večernji list”, oni nakon 23. godišnjice Oluje, u kojoj je proterano 250.000 Srba i pobijeno najmanje 2.500, mogu napokon da kažu da Hrvatska svoj Dan pobede može slaviti “punim plućima”.

Kako se navodi u tekstu, taj je najveći hrvatski državni praznik dobio i ono što mu je sve ove godine manjkalo – međunarodnu legitimaciju.

Hrvati su, naravno i bez nje taj datum beskompromisno obeležavali kao istorijski uspeh i pobedu u ratu, ali godinama je bilo prisutno i zrnce gorčine jer su predstavnici međunarodne politike zaobilazili proslavu u Kninu. Ove se godine ta praksa promenila, na kninskoj su tvrđavi osvanuli i strani vojni predstavnici i to dve savezničke vojne delegacije, američki general Jensen s vojnim predstavnicima SAD-a, a svakako je najznačajnija prema svom državnom nivou bila izraelska delegacija predvođena generalom Ben Baruhom, prvim čovekom izraelske odbrambene industrije i zapovednikom vojne baze Ramat David, gde će hrvatski piloti krenuti na obuku na višenamenskim avionima F-16, ističes eu tekstu “Večernjeg lista” i dodaje:

USTAŠKI PIR U GLINI: Na Tompsonovom koncertu program vodio neonacista i diler droge (FOTO) (VIDEO)

– I političkom je laiku jasno, kada se iznad tvrđave u Kninu na Dan pobede u vazdušnoj paradi sa hrvatskim MIG-ovima pojavio na zajedničkom letu i par izraelskih aviona F-16 s Davidovom zvezdom, bio je to i simboličan čin međunarodnog priznanja etičkoj neupitnosti vojne operacije Oluja kojom je Hrvatska postala suverena država u svojim granicama.

Učešće izraelskih aviona u obeležavanju operacije “Oluja” u Kninu, nema nikakve političke elemente i u isključivoj je vezi sa ugovorom kojim je Hrvatska od Izraela kupila avione F16, saopštila je izraelska ambasada u Beogradu.

– Hrvatska je kupila avione F16 od Izraela, a njihovo učešće je u isključivoj vezi sa ovim kupoprodajnim ugovorom. Ono nema nikakve političke elemente niti bilo kakve veze sa istorijskim odnosima izmedju Srbije i Hrvatske – ističe se u saopštenju izdatom, kako se navodi, “povodom aktuelnih dešavanja tokom obeležavanja vojne operacije Oluja u Kninu i učešća izraelske delegacije.

Kako se dodaje, Izrael izuzetno ceni prijateljstvo sa Srbijom i nije došlo do promene izraelske politike prema Srbiji, za šta je dokaz zvanična poseta predsednika Rivlina pre dve nedelje.

NEMORALNA IZJAVA “MIS MOKRE MAJCE”: Oluja je bila BESPREKORNA VOJNA AKCIJA!

Podsetimo, krajem marta jednoglasnom odlukom hrvatska vlada je odlučila da Hrvatska kupi izraelske vojne avione.

– Hrvatska se sprema da kupi stare izraelske borbene lovce u poslu vrednom 500 miiona dolara – naslov je članka novinske agencije AFP koji je objavio “Tajms of Izrael”.

AFP podseća da je Zagreb prošle godine raspisao tender za nabavku vojnih aviona koji bi zamenili zastarele avione MiG-21 ruske proizvodnje, te da su se na tender, osim Izraela, javili i Grčka, Švedska, Južna Koreja i SAD. Nakon što je Veće za odbranu podržalo izraelsku ponudu, veruje se da je konačna odluka vlade samo formalnost. Najviši hrvatski zvaničnici izrazili su zabrinutost oko MiG-21, za koje mediji izveštavaju da su od njih 12 samo četiri potpuno operativni, prenosi AFP.

CRNA GORA SE “BUDI”?! Traži se hitna sednica Skupštine zbog oficira koji se pojavio u Kninu: “On ne predstavlja našu zemlju”

Međutim, vazduhoplovni novinar Petar Vojinović naveo je na Tviteru da: “Hrvatska nije kupila ove avione od Izraela. Ni ugovor koji bi to praktično potvrdio još nije potpisan.

(Dnevne.rs/Izvor: B92)