HRVATSKI GENERAL UZBURKAO STRASTI NA BALKANU: Srbija nije započela rat

vojska

Foto ilustracija: Tanjug/Zoran Žestić

Franjo Tuđman i Slobodan Milošević su dogovarali stvaranje Velike Srbije i Velike Hrvatske, rekao je hrvatski general Ivo Jelić, nekadašnji zapovednik Četvrte brigade hrvatske vojske u intervjuu za „Slobodnu Dalmaciju“.

„Njih dvojica su se tokom rata sastala 42 puta. Je li se za vreme Drugog svjetskog rata Hitler ikad sastao s Čerčilom? Ili sa Staljinom? Sastali su se samo jednom ministri spoljnih poslova Ribentrop i Molotov, da se dogovore o nenapadanju i podeli Poljske. U slučaju Tuđmana i Miloševićeve ponude suština je podela Bosne, to je jedini razlog njihovog sastajanja. Iz tog ratnog saveza trebalo je da proiziđe velika Srbija i velika Hrvatska, s granicama na reci Bosni i Neretvi, kao što pokazuje i Tuđmanova salveta koja je danas u Hagu. Mnogo je pitanja i nedoumica u vezi s tim. Recimo, mi smo na početku rata imali Zapovedništvo za severnu i srednju Dalmaciju, a gde je južna? Nije je bilo, jer je sve južno od Neretve trebalo da pripadne velikoj Srbiji“ – rekao je Jelić.

On je izneo i teoriju prema kojoj su se Beograd i Zagreb dogovorili kako bi rešili problem Kosova.

RUSIJA JASNO STAVILA DO ZNANJA SVIMA: Tri stvari za Kosovo koje Moskva neće prihvatiti

„Uoči rata Srpska akademija nauka i umetnosti ocenjuje da se problem Kosova, kao najveće rak-rane Beograda, konačno treba razrešiti, i to stvaranjem velike Srbije. Da bi to postigli, potreban je partner na Balkanu, a to je Zagreb. Partneru je ponuđena velika Hrvatska, koja je trebalo da uzme čitavu zapadnu Bosnu, po uzoru na nekadašnju Banovinu Hrvatsku, ali je Zagreb bio zadovoljan i zapadnom Hercegovinom. Beograd je želeo rat kako bi Srbe iz kninske i bosanske krajine preselio na Kosovo i tako promenio tamošnju „krvnu sliku“. To je ono kad Tuđman govori o „humanom preseljenju“. Tuđman je naš najiskreniji političar jer je otvoreno govorio o tome. Lepo je rekao da će državu dati u vlasništvo 200 porodica i da smo svi drugi stoka sitnog zuba. I to je i ostvario, jedino je malo promašio to za 200 porodica, jer u Hrvatskoj danas ima 260 milijardera, kako je javno izneo HDZ-ov ekonomista dr. Goran Marić. To su za mene ratni profiteri“ – rekao je on.

„Pođimo od geopolitičkog konteksta. Glavni uzrok građanskih ratova na Balkanu je Kosovo, a rat je pokrenut iz Londona jer je tamo centar svetske moći. London je pokretač svih geopolitičkih događaja, ratova, naftnih šokova i kriza, pa su i ratovi u bivšoj Jugoslaviji samo deo britanskog geopolitičkog projekta, kao što su to i nedavni građanski rat u Libiji, sadašnji u Siriji i kompletno „arapsko proleće“, a sve u sklopu britanskog stvaranja globalnog carstva, kroz sistem i doktrinu „dirigovanog haosa“. Uostalom, treba se zapitati zašto su na kraju rata u Hrvatsku odmah doleteli britanski lordovi Karington, Oven i drugi. London je počeo i završio taj rat, a ne Beograd – rekao je on za „Slobodnu Dalmaciju“.

NEVIĐENI SKANDAL U HRVATSKOJ: Pod pritiskom “braniteljskih udruga” zabranili nastup Bajagi

Na pitanje zašto bi London hteo da se Hrvati i Srbi pokolju, on je rekao: „Njima je bio cilj da sruše komunizam, a hoćemo li se mi poklati, to im je bilo svejedno“.

(Dnevne.rs/Intermagazin.rs/izvor: Slobodna dalmacija)