Hrvatska naučnica: “Preti nam nova opasnost od mutanata koji su 70 odsto zarazniji”

test

Foto: Tanjug/AP

Nacionalni štab civilne zaštite održao je danas konferenciju na kojoj je najavio da mere protiv pandemije koronavirusa ostaju u Hrvatskoj na snazi do 31. januara.

Produženje postojećih mera komentarisala je i dr Alemka Markotić sa tamošnje Klinike za infektivne bolesti.

Kazala je da je tek sada nešto malo lakša situacija u bolnicama, ali da preti nova opasnost od mutanata, kako je nazvala nove sojeve korone, koji su puno zarazniji.

“Naravno, moramo paziti na bolničke kapacitete koji se tek sad pomalo oslobađaju. Tu su i mutanti iz Ujedinjenog kraljevstva i Južne Afrike i verovatno ovaj veliki porast u Velikoj Britaniji je zbog toga, ovi mutanti su gotovo 70 odsto virulentniji”, upozorava hrvatska naučnica.

PROČITAJTE JOŠ: PRAVO DOSTIGNUĆE RUSKIH NAUČNIKA: Novinar “Njujork tajmsa” se vakcinisao SPUTNJIKOM VE

Juče su razne zemlje na sastanku rekle da se preporučuje praćenje i sekvenciranje što više različitih uzoraka da vidimo što se događa u različitim zemljama. Recimo, Malta je detektovala tri takve situacije, Finska 16 iz Velike Britanije, jedan iz Južne Afrike, Švedska 17 iz Velike Britanije; Portugal 34, Belgija 4, Irska čak 147… Ako se sećate, ti prvi mutanti su dosta detektovani u Irskoj, ali tad se to nije znalo”, kazala je Markotić.

 

(Dnevne.rs/Index.hr)