HRVATSKA ĆE VOJNO ŠTITITI SUVERENITET CRNE GORE?!

Milanović

Foto: Tanjug

Činjenica da predsednik Hrvatske Milanović u Crnu Goru putuje ratnim brodom „Omiš“ Hrvatske ratne mornarice jasna je politička poruka, smatra hrvatski „ekspert“ Davor Đenero, često citiran u režimskim medijima.

Poruka takvog dolaska (ratnim brodom) upućena je Crnoj Gori kao NATO saveznici. Hrvatska razume da je Crna Gora u teškoj situaciji, a da pritisak Srbije (i iza njenih leđa Rusije) nikad nije bio ovako otvoren. Hrvatska je verovatno najsvesnija među saveznicama, da je obavezana Članom 5. Atlantske povelje saveznici priskočiti u slučaju vojne pretnje i napada na njen suverenitet, kazao je za Portal Analitiku.

Pritom, dodaje on, ta poruka nije vezana uz spomenuto i još uvek nedefinisano granično pitanje na ulazu u Boku. Možda taj kratki put od Cavtata, rodnog mesta i hrvatskog i crnogorskog pravnog autoriteta Baltazara Bogišića, do Tivta, verovatno nije niti asocijacija na putovanja Josipa Broza „Galebom“.

Hrvatska je nakon pristupanja NATO savezu glasno ponavljala kao, da je devedesetih bila članica NATO saveza, ne bi bilo ratne agresije, a sada podseća treće zemlje, odnosno treću zemlju, da ta sigurnost pred spoljnim ugrožavanjem suvereniteta pripada i Crnoj Gori.

KOGA VUČIĆ UNOSI U SKUPŠTINU? SNS je apsolutni pobednik izbora, a evo ko još “leti” na NJIHOVIM KRILIMA (INFO)

Hrvatska s velikim simpatijama gleda na politiku crnogorske administracije. U Zagrebu se jasno razume da je političko vođstvo Crne Gore projekat nezavisne države pokrenulo tek onda kad je, nakon atentata na premijera Đinđića, postalo izvesno da demokratska tranzicija unutar državnoga saveza Srbije i Crne Gore jednostavno nije moguća, a sve što se nakon te odluke odvijalo u Crnoj Gori, u Hrvatskoj je nailazilo na snažnu podršku, smatra Đenero.

(Dnevne.rs/Espreso.rs/IN4S)