HRVATI U NEVERICI: Amerikanci, Nemci i Englezi ne dolaze na proslavu “Oluje” zbog Srbije! (INFO)

hrvati

Foto: Tanjug/AP/Dnevne.rs

Na vojnoj paradi biće svi strani ambasadori u Hrvatskoj, što je prvi put da će na takvom nivou strane diplomate prisustvovati proslavi vojne operacije Oluja

Iako se prethodno najavljivalo da će američki vojnici učestvovati na vojnoj paradi u Hrvatskoj i da bi iz NATO-ove baze u Avijanu mogao da doleti američki borbeni avion F16, to se ipak neće dogoditi. Osim pripadnika američke vojske, u paradi neće biti ni nemačkih ni britanskih vojnika.

Sagovornici hrvatskog “Jutranjeg lista” bili su podeljeni oko značenja te informacije i razilaze se u tumačenjima važnosti učestvovanja pojedinih zemalja u vojnoj paradi. Sagovornici lista u Ministarstvu odbrane napominju da je to što dolazi troje visokih američkih generala dovoljno visoki nivo, a kad se tome pridoda dolazak vojnog atašea, to je, smatraju, sasvim dovoljano.

[adsenseyu1]

Oni tvrde da će na vojnoj paradi biti svi strani ambasadori u Hrvatskoj, što je prvi put da će na takvom nivou strane diplomate prisustvovati proslavi vojne operacije Oluja. Prema njihovim rečima, time će operacija Oluja konačno dobiti svoj međunarodni politički legitimitet.

Neučestvovanje američkih vojnika na paradi neki sagovornici, ipak, smatraju velikim fijaskom.

– Ako ne učestvuju sa svojom čizmom na paradi, sve drugo je sporedno – rekao nam je jedan sagovornik.

Foto: Foter/Flickr/82nd Sustainment Brigade

– Sjedinjene Američke Države glavni su hrvatski vojni saveznik i ako njihovi vojnici neće učestvovati u paradi, to je veliki šamar našoj zemlji – zaključuju naši sagovornici.

U Ministarstvu odbrane ne žele da otkriju ko je sve potvrdio učešće vojnika na paradi Vukovarskom ulicom. Za sada je učešće potvrdila Slovenija. Slovenska ministarka Andreja Katič rekla je u ponedeljak uveče za slovensku televiziju da ona neće doći na paradu jer je na odmoru, ali je potvrdila da će slovensku vojsku u Zagrebu predstavljati 10 gardista i 3 aviona Pilatus.

Kako saznaje “Jutarnji”, proteklih nedelja trajalo je žestoko lobiranje da Sjedinjene Države puste svoje vojnike na paradu. Tokom prošlonedeljnog “Croatia Samita” u Dubrovniku, hrvatski zvaničnici razgovarali su o toj temi s pomoćnicom američkog državnog sekretara za Evropu i EvroazijuViktorijom Nuland koja je bila rezervisana prema toj mogućnosti.

[adsenseyu1]

Učešće američkih vojnika izuzetno je važno, smatraju naši sagovornici. Slanjem svojih vojnika američka diplomatija uputila bi snažnu podršku hrvatskoj politici i vojnom savezništvu s Hrvatskom te jasnu poruku da je za njih operacija Oluja bila legitimna operacija u kojoj nisu počinjeni zločini za koje je optuživana Hrvatska.

– Bila je velika politička greška paradu vezati uz Oluju. Bez obzira na to što su naši generali oslobođeni, što su tužbe i protivtužbe za genocid odbačene i što smo i pravno dokazali da u operaciji nisu počinjeni zločini, strana diplomatija i dalje zazire od povezivanja sa tim događajem – kažu sagovornici “Jutarnjeg”.

Foto: Profimedia

U diplomatsku bitku oko parade uključila se i Srbija, piše list, čiji je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić jasno poručio da će sve države koje budu učestvovale na paradi time pokazati antisrpsko stajalište. Na to se nadovezao i srpski ministar odbrane Bratislav Gašić, rekavši da se paradom slavi zločin. Kako list saznaje, srpski diplomatija je poslednjih nedelja lobirala kako bi pokušala da spreči dolazak stranih vojnika u Zagreb. SAD-u u ovom trenutku nikako ne odgovara zaoštravanje situacije sa Beogradom.

Pre svega zbog Kosova, ali i Makedonije. Oni Beograd žele što više da udalje od Rusije, a američko učešće na paradi sigurno ne bi doprinelo tome. Koliko im je stalo do mišljenja Srbije, SAD je pokazao time što je nakon Dubrovnika Viktorija Nuland otputovala i u Beograd.

(Telegraf.rs / Izvor:jutarnji.hr)

4 Comments on "HRVATI U NEVERICI: Amerikanci, Nemci i Englezi ne dolaze na proslavu “Oluje” zbog Srbije! (INFO)"

  1. utero vam tudjman

  2. Meraklija | 15. July 2015. at 20:27 |

    Cega se pametan stidi,budala se time ponosi.Slavite pokolj nejaci koja nije imala snage da bjezi,ili su se jadnici ponadali,da medju vama ima i ljudi koliko za brabonjak.Taj pokolj Srbske nejaci i progon s vjecnih ognjista je za vas pobjeda nad pobjedama.Nisu uzalud Svabe poslije tridesetogodisnjeg rata u crkvi u Magdenburgu napisali,,Sacuvaj nas boze kuge,rata, gladi i Hrvata”

  3. Promatrac | 17. July 2015. at 13:54 |

    Eeee, *ebite ga braco Hrvati … Evropa I USA ne mogu raditi dvije stvari istovremeno … Gurati “re(z)voluciju protiv Srbije I ucestvovati na Vasoj “paradi ponosa” ?!?
    Dovoljno je , sto su snage Nato-a , ucestvovale u samoj “OLUJI” , pa im sada smetaju vjetrovi u Hrvatskoj …

  4. Bitno je da je Hrvatska napravila veliku reklamu za Tomo Vinković, traktor najboje prevozno sredstvo srba…

Comments are closed.