HRVATI NEZADOVOLJNI: Srbija se spaja na Jadran, počinje izgradnja direktnog puta prema moru, a sve organizuju Amerikanci! (INFO)

Hrvatska

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

Jedna od ključnih tačaka pregovora sa Srbijom biće izgradnja “auto-puta mira” koji će povezivati Niš i Prištinu.

Radovi bi trebali početi do kraja godine, a prvo je u planu izgradnja trase Niš – Merdare, duge 77 kilometara.

Početak radova odnosi se na deo autoputa od Niša do Pločnika, dužine 33 kilometra, i za to je, kako je više puta rečeno u Vladi, potrebno dve i po godine i 250 miliona eura. Procenjena vrednost druge trase ovog autoputa od Pločnika do Merdara od 44 kilometra iznosi oko 570 milijuna.

PROČITAJTE JOŠ TUŽNA ISPOVEST VODITELJA Srđan Predojević: Teško je kada u 49. godini ostanete bez posla (INFO)

Srbiji izlaz na more

Hrvati dalje sa zabrinutošću pišu da će Srbija imati izlaz na Jadran.Auto-put Niš – Merdare – Priština omogućiće Srbiji izlazak na albansku luku Drač na Jadranskom moru.

Takođe, povezaće se oko pola miliona građana Srbije koji žive u Pirotskom, Nišavskom i Topličkom okrugu. Put od Prištine, preko Tirane do Drača i Jadranskog mora već je izgrađen.

To bi praktično bio još jedan autoput koji bi Srbiju direktno povezao s morem. Završetkom južnog i istočnog kraka Koridora 10 turisti iz Srbije do Grčke i Bugarske već sada ne silaze s auto-puta, a otvaranjem deonice Koridora 11 od Surčina do Obrenovca, na raspolaganju imaju i autoput Miloš Veliki sve od Surčina do Čačka, što je pravac prema crnogorskom primorju.

Ministarka Zorana Mihajlović kaže da će u sredu s DFC-om razgovarati o povezivanju s Prištinom na ukupno četiri putna pravca u dužini od 267 kilometara.

– To su izgradnja autoputa Niš – Merdare – Priština, dugog 100 kilometara, izgradnja auto-puta Bujanovac – Končulj – Gnjilane – Štrpce od 78 kilometara, zatim brza cesta Raška – Jarinje – Kosovska Mitrovica na 61 kilometar, kao i rehabilitacija puta Ribariće – Brnjak – Zubin Potok u dužini od 28 kilometara – rekla je Mihajlović.

Mihajlović ističe da se očekuje nastavak auto-puta od Niša do Merdara i Prištine, za što treba osigurati još više od 750 miliona eura.

Podsetimo, direktor američkog DFC-a Adam Boehler i predsednica Izvozno-uvozne banke (EXIM) Kimberli Rid potpisali su pisma o namerama dve strane za pomoć u finansiranju izgradnje “auto-puta mira”, koji je dugo bio ključni deo razgovora o normalizaciji odnosa.

Dve strane su prethodno, uz posredovanje Ričarda Grenela potpisale pisma o namerama o obnovi avioprevoza i razvoju drumskog i železničkog saobraćaja.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je da će otvaranje kancelarije DFC u Srbiji doneti vidljivu i konkretnu korist za ekonomiju celog regiona kroz jeftine kredite malim i srednjim preduzećima, finansiranje infrastrukturnih i podršku investicionim projektima privatnog sektora, od energetike, preko prehrambene industrije i logistike do visokih tehnologija.

 

Dnevne.rs, Alo