HRVATI BI NOVI ISTORIJU O JASENOVCU: Predsednica hrvatske traži da se forenzikom utvrdi broj žrtava

Kitarović

Foto: Tanjug/Dimitirje Goli

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović zalaže se za jedinstvenu komemoraciju u Jasenovcu i to bi, kaže, bila kolona zajedništva, ali i za novo utvrđivanje istine o tome šta se zapravo dogodilo u tom najvećem ustaškom logoru u Hrvatskoj savremenim metodama, što je izazvalo reagovanja na društvenim mrežama.

Pitanje Jasenovca, smatra, ne sme biti kamen spoticanja niti oružje u rukama bilo koga ko želi da promoviše bilo kakvu kampanju protiv Hrvatske.

Predsednica je rekla da to nije “nimalo usmereno protiv vlade i državne komemoracije” i pozvala Srbe i jevrejske organizacije u Hrvatskoj, da se dogovore da naredne godine svi zajedno idu u Jasenovac i u tišini se poklone žrtvama. To bi, prema njenim rečima, bila prilika da se pokaže da je Hrvatska zrela da o toj temi iz prošlosti razmišlja s vremenskom distancom.

POSLEDNJA VEST: Vojni forenzičari ne veruju da se Bojana ubila, pre sahrane rađena nova obdukcija (FOTO)

– Izuzetno dobrim u tom smislu smatram predlog čelnika HHO-a Ivana Zvonimira Čička o formiranju međunarodnog poverenstva, s članovima iz Srbije, Hrvatske te međunarodnih stručnjaka, koje bi utvrdilo istinu o Jasenovcu – rekla je Grabar-Kitarović i na taj način poručila, primećuju hrvatski mediji, da bi se i ona ubuduće pridružila toj zajedničkoj komemoraciji i više ne bi poštu odavala sama.

pomen

Foto: Twitter

U 21. veku modernom se forenzikom, medicinskom i forenzikom dokumenta, može utvrditi ne samo broj žrtava, što je nažalost uvek bio kamen spoticanja i oruđe u rukama raznoraznih kampanja, već i istina šta se zaista događalo u Jasenovcu, ne samo od 1941. do 1945. godine, nego i kasnije”, rekla je predsednica.

Mediji prenose da je ova izjava Kitarović izazvala brojne kritike tviteraša.

“To je relativizovanje Holokausta”

Saborski zastupnik iz opozicionog SDP, Bojan Glavašević je napisao da smatra da je ovom izjavom Kitarović relativizovala Holokaust.

TEŠKA SAOBRAĆAJKA: Poznati niški hirurg motorom sleteo s puta, poginuo na licu mesta! (INFO)

– Kolinda Grabar Kitarović relativizuje Holokaust. Jer to je ono što se događalo u Jasenovcu. Za utvrđivanje te istine nije potrebna nikakva prokleta komisija. Micanje Kitarović s Pantovčaka nakon ove sramotne izjave više nije pitanje izbora predsednika Hrvatske, nego narodnog oslobođenja – naveo je Glavašević.

pogrom

Foto: wikipedia

Oglasila se i nekadašnja premijera Jadranka Kosor koja poručila da je “zaista neprijatno da će se neke istine o prošlosti utvrđivati daleko od domovine”.

I profesor na Fakulteta političkih nauka u Zagrebu, Dejan Jović, ostao je prilično šokiran izjavom predsednice, pa je na tviteru napisao: “Baš me zanima kako bi to izgledalo kada bi Angela Merkel predložila isto za Aušvic”.

(Dnevne.rs/Izvor: Tanjug)