HILARI KLINTON U NEVERICI: Aktiviran skandal sa elektronskom poštom, FBI opet umešao svoje prste (INFO)

izbori

Foto: Dnevne.rs/pixabay

Klinton (69) je i dalje u vodstvu u trci za izbore 8. novembra u odnosu na republikanskog suparnika Donalda Trampa. Ima jasnu prednost u anketama, a u 34 od 50 američkih saveznih država glasanje za naslednika predsednika Baraka Obame već je počelo.

No, senku na njenu kampanju u petak je bacilo ponovno aktiviranje skandala koji je prati tokom cele trke: istraga o korišćenju privatne elektronske pošte dok je bila na čelu Stejt Dipartmenta.

Tramp je sa oduševljenjem dočekao vest da agenti FBI-ja istražuju novootkrivenu grupu mejlova poslatih na privatnu adresu Hilari Klinton, kako bi utvrdili otkrivaju li neke službene tajne.

Verovalo se da je istraga završila u maju, kada je FBI preporučio da se protiv Klinton ne podiže optužnica, iako je ocenio da je korišćenje privatnog servera bila “krajnje nemarna”.

[adsenseyu4]

Potres na tržištima

Pismo direktora FBI-ja Dejmsa Komeja članovima Kongresa o ponovnom otvaranju istrage šokiralo je saradnike Hilari Klinton i potreslo svetska tržišta.

Foto: Reuters

Klinton tvrdi da to nije fer i traži da Komej otkrije više informacija o istrazi, ističući kako je “uverena” da će glasači, a i FBI, zaključiti da nije učinila ništa pogrešno.

“Američki narod zaslužuje da odmah dobije sve i potpune činjenice”, rekla je. “Ne znamo činjenice, zato tražimo od FBI-ja da objavi sve informacije koje poseduje.”

[adsenseyu1]

Klinton se žestoko brani jer Tramp, i sam do grla upleten u skandal oko navodnog seksualnog uznemiravanja, tvrdi da nije podobna da bude predsednica.

Foto: Reuters

Mogućnost da bi nova istraga mogla da nanese štetu Klinton potresla je tržišta. Vrednost američkih deonica, dolara i cene nafte pali su zbog bojazni da bi izborni rezultat mogao biti neizvestan do samoga kraja.

Komej je u pismu otkrio da je “FBI saznao za postojanje mejlova koje su, kako se čini, relevantni za istragu” i da će preduzeti “potrebne istražne radnje.”

[adsenseyu5]

Njen tim je ogorčen i sumnja da bi ponovno otvaranje istrage moglo biti politički motivisano, jer je, kako je rekla Klinton, pismo poslato samo “republikanskim predstavnicima u Kongresu”.

“Uverena sam da, šta god bilo posredi, oni neće promeniti zaključak iz maja”, istakla je.

Vajnerove poruke maloletnici

Prema “Njujork Tajmsu”, nove mejl poruke otkrivene su pošto su agenti zaplenili elektronske uređaje koje su koristili njena najbliža saradnica, Huma Abedin, i njezin suprug Entoni Vajner.

Vajner, bivši demokratski kongresmen koji je 2011. podneo ostavku nakon što je otkriveno da je slao eksplicitne poruke, pod istragom je zbog optužbi da je slao ljubavne poruke 15-godišnjoj devojčici.

[adsenseyu1]

“NBC News” je objavio da je novotokrivene poruke Abedin poslala Klinton sa laptopa koji je koristio Vajner, čije su ambicije da postane gradonačelnik Njujorka propale zbog sličnih optužbi 2013. godine.

Ovaj preokret Tramp je jedva dočekao jer zaostaje u anketama i na nacionalnom nivou i u ključnim neodlučnim državama u kojima mora da pobedi da bi ušao u Belu kuću. Čak i preti da neće priznati izborni rezultat ako izgubi.

Foto: Reuters

“Ne smemo da dopustimo njene spletke u Ovalnoj sobi”, rekao je 70-godišnji milijarder na skupu u Njuhempširu, dok su njegove pristalice uzvikivale “Zatvorite je!”.

“Jako poštujem to što FBI i Ministarstvo pravosuđa sada imaju hrabrosti da isprave strašnu grešku koju su počinili”, kazao je Tramp.

[adsenseyu1]

Republikanci na Kapitol Hilu takođe su presrećni zbog novih nedaća koje su zadesile Klinton.

– Razumem da je ljuta i da joj ne odgovara tajming, ali ne mora da traži dalje od sebe – rekao nje Trej Goudi, član Predsedničkog doma, čiji odbor istražuje postupanje Klinton u slučaju terorističkog napada na američki konzulat u Bengaziju 2012. u kojem su poginula četvorica Amerikanaca uključujući ambasadora.

Goudi koji je prvi otkrio ovaj skanadal, dodao je da je sve ovo što se događa Klintonovoj prirodna posledica njene odluke da koristi privatnu elektronsku poštu.

(Dnevne.rs/Blic.rs /Izvor:Jutarnji)

[adsenseyu5]

[adsenseyu2]

[adsenseyu1]