Haški sud poljuljao ugled “oca hrvatske nacije”: Otkrio nezgodnu zaostavštinu Franje Tuđmana

ndh

Foto: Rojters

Hrvatski portal Index.hr preneo je opširni tekst agencije AFP o tome kako je presuda Haškog tribunala šestorici hrvatskih generala u vezi sa ratnim zločinima u BiH razotkrila nezgodnu zaostavštinu prvog hrvatskog predsednika Franje Tuđmana kojeg naziva “ocem” Hrvatske.

Navodi se da “turisti koji avionom putuju u glavni grad Hrvatske sleću na novi aerodrom ‘Franjo Tuđman’, nazvan po ‘ocu domovine’ – koji se spominje u nedavnoj osuđujućoj presudi Haškog suda”.

Podseća se da je “nedavna presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) ostala u senci dramatične smrti bosansko-hercegovačkog Hrvata Slobodana Praljka, koji je popio cijanid nakon što su mu sudije potvrdile kaznu za ratne zločine počinjene 90-ih godina prošlog veka u BiH”.

[adsenseyu5]

“Ali, možda je još veći značaj za Hrvatsku imala sudijina ocena Tuđmana, koji je umro 1999. godine, ali je za većinu Hrvata i dalje heroj zbog činjenice da je Hrvatska pod njegovom vlašću postala nezavisna, uprkos greškama u njegovoj autokratskoj vladavini”, piše u tekstu ove agencije koji prenosi hrvatski portal.

Navodi se da je “u presudi Haškog suda šestorici optuženih Hrvata jasno rečeno da je Tuđman delio njihovu zamisao o etničkom čišćenju muslimana u pokušaju ujedinjenja Hrvata u regionu” i podseća da je “u ratu u BiH 1992.-1995. između Hrvata, Srba i muslimana stradalo oko 100.000 ljudi”.

U tekstu se podseća na “burne reakcije u Hrvatskoj na hašku presudu”, među kojima ističu ocenu “Novog lista” prema kojoj je “mrlja na hrvatskom vođstvu 90-ih dovela u pitanje sve ono što mislimo o sebi”.

UŽASNA TRAGEDIJA OCA I MLADIĆA: Gledao kako mu sin gine u automobilu koji su dva sata pre nesreće zajedno kupili

Navodi se da je “uprkos presudi, 18. godišnjica Tuđmanove smrti obeležena 10. decembra uobičajenim komemoracijama širom Hrvatske” i da su “vodeći hrvatski dužnosnici položili vence u bojama hrvatske zastave na impozantan Tuđmanov grob od crnog mermera u Zagrebu”.

Tuđman je bio komunistički general koji je s vremenom postao nacionalistički disident, navodi se u tekstu i dodaje kako je vodio Hrvatsku u periodu otcepljenja od Jugoslavije.

Pogled na “domovinski rat” kao oslobodilački rat “protiv srpskih agresora” je opšteprihvaćen u Hrvatskoj, ali mišljenja o Tuđmanovoj ulozi u konfliktu u BiH nisu tako monolitna, piše u tekstu.

Hrvatski premijer Andrej Plenković, takođe iz HDZ-a, žestoko je kritikovao hašku presudu, insistirajući pritom da je Tuđmanova politika prema BiH “uvek bila usmerena prema očuvanju njenog teritorijalnog integriteta”.

[adsenseyu1]

U tekstu se podseća i da je bivša glavna tužiteljka Haškog suda Karla del Ponte rekla 2001. godine da je Haški sud bio spreman podignuti optužnicu protiv Tuđmana u trenutku kad je umro od karcinoma 1999. godine.

Ocenjuje se i da Tuđman nije mario za demokratske reforme, zbog čega je Hrvatska bila međunarodno izolovana i podseća da je na Tuđmanovoj sahrani bio uočljiv izostanak stranih državnika.

Iako su se hrvatski lideri koji su preuzeli vlast nakon Tuđmana, čak i oni iz njegove stranke, u početku distancirali od Tuđmanove kontaminirane ostavštine, pomak udesno 2012. godine doneo je svojevrsni “rivajval” Tuđmanovog imena, ali i represivnih tendencija, navodi se u tekstu koji prenosi Index.

TRAGEDIJA NA NOVOM BEOGRADU: Izrešetao ženu nasred ulice, pa pucao u sebe!

Takođe se ukazuje da su u poslednjih nekoliko godina medijske slobode u Hrvatskoj pale i dodaje da aktivisti upozoravaju na rastuću atmosferu netolerancije.

“Političari opet prihvataju Tuđmanovu negativnu ostavštinu i to je jako štetno”, upozorava Vesna Teršelič iz Dokumente, udruženja koje se bavi ratnim zločinima počinjenima u ratovima nakon raspada Jugoslavije.

Markus Taner, specijalista za Balkan i autor knjige Hrvatska: Nacija iskovana u ratu, sumnja da presuda Haškog suda može imati veliki uticaj i značaj s obzirom na činjenicu da je Hrvatska članica Evropske unije i NATO-a.

[adsenseyu5]

“Srpski agresori” samo na engleskom jeziku

U opširnom tekstu o Franji Tuđmanu, u verziji na engleskom, agencija AFP je objavila pasus u kome se pominju “srpski agresori”, dok u verziji na francuskom jeziku, koji je objavljen na sajtu te agencije, tog pasusa nema.

Englesku verziju AFP-ovog teksta prenose i francuski mediji, kao što je Frans 24, na svojim sajtovima na engleskom jeziku, i pritom se direktno pozivaju na tu agenciju.

Pogledajte kako su kriminalci unakazili policajca iz Sremske Mitrovice (FOTO)

Prilikom pretrage različitih sajtova, na Yahoo.newsu je objavljena engleska verzija teksta, koji je preneo i hrvatski portal Index.hr.

POSLEDNJA ARKANOVA FOTOGRAFIJA: Niko ne zna šta se krije iza slike nastale trenutak pre njegovog ubistva

Kako pokazuje google pretraživanje, ta rečenica u verziji na engleskom glasi:

“Viđenje da je Hrvatska vodila sopstveni rat kao borbu za oslobođenje protiv srpskih agresora mnogi dele u toj zemlji, ali su mišljenja manje jasno definisana kada je reč o Tuđmanovoj ulozi – koju je Haški tribunal istakao – u istovremenom sukobu u Bosni”.

[adsenseyu4]

(Dnevne.rs/Blic.rs/izvor: Tanjug)

[adsenseyu2]