HAOS U GRČKOJ: Bačeno nekoliko desetina molotovljevih koktela na policiju (VIDEO)

Foto: ASSOCIATED PRESS/Emilio Morenatti

Dok grčki parlament vodi diskusiju o kontroverznom planu EU za izvlačenje iz dugova, narod u prestonici protestuje.

Prema podacima lokalne policije, približno 12.500 ljudi učestvuje u protestu protiv mera štednje na Trgu Sintagma. Učesnici mitinga bacili su nekoliko desetina molotovljevih koktela na policiju. Novinari sa lica mesta javljaju da policija odgovara suzavcem.

[adsenseyu1]

Jedan novinar ranjen je u nogu tokom nereda na Trgu Sintagma u centru Atine, u blizini parlamenta, prenosi televizija Skaj.
grcka
Protesti se odvijaju u trenutku kada grčki poslanici vode diskusiju o trećem kreditnom paketu koji je premijer Aleksis Cipras dogovorio u Briselu.
kriza
Tuče anarhista i policije su izolovanog karaktera, iako su se za njih levičarski elementi odavno pripremali: mnogi učesnici došli su na ulice sa maskama na licima i kacigama na glavama.
Protesti su započeli sa najmanje 10 zasebnih mitinga širom Atine, kojima narod ispoljava frustraciju izazvanu novim merama štednje koje su početkom sedmice odobrili lideri evrozone.
[adsenseyu1]
Demonstranti od grčkih vlasti zahtevaju da odbiju dogovoreni plan i izdejstvuju bolje uslove u pregovorima sa kreditorima.
Centralne ulice Atine su zatvorene za saobraćaj zbog mitinga. Veliki broj specijalaca poslat je u pravcu parlamenta. Proteste su organizovali sindikati „Opštegrčki borbeni front“ blizak Komunističkoj partiji, leva omladinska organizacija ANTARSIA („Bunt“) i „Omladina SIRIZA“.

(rs.sputniknews.com)