HAOS POČINJE U TETOVU: Građani čuju helikoptere i boje se da su sledeći na redu (INFO)

policija-vojska
Albanski mediji prenose da su stanovnici planinskih sela u okolini Tetova u strahu da se scenario iz Kumanova ponoviti i u njihovom mestu. Na društvenim mrežama se povela rasprava u kojoj građani makedonske nacionalnosti pitaju albanske sugrađane odakle im informacije o helikopterima nad Tetovom.

Portparol policije Ivo Kotevski, nijte hteo ni da potvrdi, niti da demantuje da je povećano prisustvo policije u ovim selima, ali apeluje na stanovnike da nema potrebe za panikom.

[adsenseyu4]

“Čak i ako postoji bilo kakva akcija, sigurno ne možemo reći ništa bez njegovog završetka. Ali ljudi ne treba da se plaše prisustva policije, jer je policija tu da ih zaštiti. Oni su makedonski državljani, a policija će biti sa njima “, rekao je Kotevski.

tetovo

Raspoređene su jake policijske snage, dok se sve vreme čuju helikopteri koji nadleću sela, prenose albanski mediji.tetovo1

Na Tviteru se vodi rasparava u kojoj građani makedonske nacionalnosti pitaju albanske sugrađane odakle im informacije o helikopterima nad Tetovom, s obzirom da niko nije javio da se išta u tom gradu dešava. 

[adsenseyu4]

Istorija sukoba u Makedoniji

Do sada su u Makedoniji bila dva velika sukoba Albanaca i makedonskih snaga bezbednosti. Prvi se odigrao u februaru 2001. godine, koji je počeo tako što su Albanci iz zasede ubili 8 makedonskih vojnika, a makedonske snage počele akciju na području Tetova. Sukobi se se završili Ohridskim sporazumom.

Drugi veliki sukobi su počeli januara 2012. godine, posle protesta muslimana, koji su bili nezadovoljni zbog jedne od maski na karnevalu u selu Vevačni, koja je na satiričan način prikazala svetu knjigu muslimana, Kuran. U gradskom prevozu u Skoplju je ubrzo došlo do niza sukoba u Skoplju, koji su se proširili i na druge gradove. Sredinom marta nemiri su se proredili i potpuno nestali.

(Blic)