GRCI UVODE NOVO PRAVILO ZA TURISTE: Vakcinisani putnici ne moraju u karantin!

zastava

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

U Grčkoj će do kraja pandemije postojati dve kategorije turista – oni koji su vakcinisani i oni koji nisu, najavio je ministar turizma te zemlje Haris Teoharis.

U intervjuu za “Protohemu”, Teoharis je naglasio da vakcinisani putnici više neće morati da budu testirani ili smešteni u karantin ukoliko pri ulasku u zemlju pokažu potvrdu o vakcinaciji. Svi koji budu vakcinisani u Grčkoj dobiće digitalni sertifikat, a slične potvrde planira da uvede i većina evropskih zemalja.

– Uveliko se razgovara o uzajamnom priznavanju sertifikata između zemlje polaska i odredišta – rekao je Teoharis.

Za one koji nisu vakcinisani, biće proširene mere kontrole na granicama, dodao je ističući da postoji sveobuhvatan plan za podršku kompanijama i radnicima pogođenim epidemiološkom krizom.

PROČITAJTE JOŠ TVOJE SUZE SINE IM NEĆU OPROSTITI: Dete obolelo od korone lekari 7 sati šetali od grada do grada!

– Vakcinacija ima direktan pozitivan uticaj na dva nivoa. Prvo, grčki građani, a posebno najugroženiji, postaće sigurniji. Privredna aktivnost će postepeno povratiti svoj uobičajeni tempo. Drugo, vakcinacija će stvoriti klimu optimizma i to će se odraziti na turističke rezervacije iz zemalja koje nas zanimaju, poput Nemačke, Velike Britanije, Francuske, Italije… – objasnio je Teoharis.

Verovatnoća da vakcinisani ljudi dobiju korona virus veoma je mala, pojašnjava dalje grčki ministar, zbog čega ta zemlja ne planira da ih podvrgava testiranju i karantinu. Za one turiste koji nisu vakcinisani, mere će zavisiti od toka vakcinacije i epidemiološke situacije u zemljama iz kojih dolaze.

Ministarska turizma Tatjana Matić je već razgovarala sa Grcima i tražila je da se pre sezone unapred tačno utvrde uslovi pod kojim državljani Srbije mogu da putuju u Grčku. Građani Grčke inače sve vreme mogu da dolaze u Srbiju bez ograničenja.

– Kiparski protokol je najbolji, ali tamo se stiže samo avionom, a mi sada pravimo modalitet i za turiste koji će u Grčku ići kolima ili autobusom – ističe Seničić.

PROČITAJTE JOŠ: DR KISIĆ OTKRILA DA LI IMA NUSPOJAVA VAKCINE: Poslala i važnu poruku svim građanima!

Predlog JUTA-e je da se na granici radi brzi test koji u Grčkoj košta 30 evra, što je jeftinije nego u Srbiji. Biće gužve na granici, ali i to je neko rešenje. Vakcina se za sada ne spominje, ali kad počne masovna vakcinacija sertifikat će biti glavni uslov za putovanja.

 

(Dnevne.rs/Blic.rs)