GORE PRAVOSLAVNE SVETINJE ŠIROM PLANETE: Grčka, srpska, makedonska i ruska crkva do temelja spaljene! (VIDEO)

crkva

Printskrin: Instagram/Cody Joel

S obzirom na to da se požar dogodio u četiri različite crkve, na različitim mestima i to na najveći hrišćanski praznik Uskrs, mnogi smatraju da je ovo znak od boga i da to upozorenje shvatimo ozbiljno

Pravoslavni Uskrs ove godine su nažalost obeležili katastrofalni požari koji su zahvatili čak četiri svetinje širom sveta. Pored Crkve Svetog Save koja je u Njujorku u potpunosti izgorela, vatrena stihija oštetila je i makedonsku Crkvu Vaskrsenja u Sidneju, Manastir Valam na severu Rusije, kao i najstariju grčku pravoslavnu crkvu u istočnom delu Melburna, a mnogi spekulišu da li je u pitanju samo slučajnost ili nešto drugo.

S obzirom na to da se požar dogodio u četiri različite crkve, na različitim mestima i to na najveći hrišćanski praznik Uskrs, mnogi smatraju da je ovo znak od boga i da to upozorenje shvatimo ozbiljno.

Crkva Svetog Save u Njujorku zapalila se na Uskrs malo pre 19 sati po lokalnom vremenu, a čak 168 vatrogasaca se borilo sa vatrenom stihijom tri sata, pre nego što je požar stavljen pod kontrolu.

[adsenseyu1]

 

U požaru niko nije stradao, a portparol vatrogasne službe, Frenk Gribon, navodi da prema prvim informacijama uzroci požara nisu sumnjivi. On je dodao da će njegovo odeljenje istražiti uzroke, ali je upozorio i da bi velika šteta koju je pretrpela crkva mogla da zakomplikuje te napore.

Printskrin: Instagram/Cody Joel

Sa druge strane, makedonsku Crkvu Vaskrsenja u Sidneju zadesila je slična sudbina. Vatra ju je progutala u toku noći i to samo par sati nakon što su vernici završili sa uskršnjom liturgijom.U gašenju požara učestvovalo je nekoliko desetina vatrogasaca, od kojih je troje povređeno.

Vatrogasci su bili iznenađeni intenzitetom požara i brzinom kojom se objekat srušio. Možemo da kažemo da smo srećni jer su povređena samo tri vatrogasca – rekao je šef spasilačkih misija za Novi Južni Vels Greg Malins.

Uzrok požara još uvek nije poznat, a vatrogasci kažu da mogu proći dani pre nego što se otkrije šta je izazvalo vatru.

Još jedna pravoslavna crkva stradala je na Uskrs. U pitanju je najstarija grčka pravoslavna crkva u istočnom delu Melburna u Australiji. Policija je oko 13.40 sati primetila dim koji kulja kroz prozore i krov crkve. Oko 200 ljudi evakuisano je iz obližnjih zgrada dok je trajalo gašenje vatre.

Ova pravoslavna crkva sagrađena je 1901. godine i zaštićena je od strane države. Gašenje požara trajalo je tridesetak minuta, pa crkva nije u potpunosti uništena, ali je vatra teško oštetila zidove i ikone koji se u njoj nalaze.

I kao poslednja poznata katastrofa koja je zahvatila pravoslavne svetinje širom sveta na Uskrs je i ruski Manastir Valam. Požar se nije dogodio u samom manastiru, već u hotelu koji se nalazi odmah do njega. 

[adsenseyu1]

Požar je zahvatio površinu od 800 kvadratnih metara na uskršnje jutro. Vatra je izbila u “Winter” hotelu koji je izgrađen 1850. godine i smatra se nacionalnim blagom. Kao ni u jednom od pomenutih požara, ni u ovom niko nije stradao, jedino je evakuisano 70 osoba.

(Telegraf.rs)