EVROPSKA UNIJA UVODI POLUVIZNI REŽIM (INFO)

zastava

Foto: Dnevne.rs /pixabay

Ući u Šengensku zonu, prema planovima Brisela, biće teže. Uz prijavu i provera, nekima će biti zabranjen ulazak

NAMERA Brisela da uvede Evropski sistem za informacije i odobravanje putovanja (ETIAS), po ugledu na već postojeći američki Elektronski sistem putničke dozvole (ESTA), ne znači ponovno uvođenje viza, ali je, ipak, reč o svojevrsnim “vizicama”, jer će se dogoditi da će nekima, na ovaj način, biti zabranjen ulazak na teritoriju EU.

[adsenseyu4]

Novi sistem, uslovno rečeno “poluvizni režim”, uvodi se da bi se osigurala veća bezbednost na evropskom tlu. Pri popunjavanju formulara unosiće se podaci koji će istovremeno otkrivati da li je neko u zemlji u koju namerava da ode prethodno napravio prekršaj ili određeno krivično delo. Negativno se karakteriše i prekoračena dužina ranijeg boravka. Sve su to razlozi da se ne dobije dozvola za ulazak.

Takvih je, ipak, relativno malo. Francuzi, kojima, na primer, nije potrebna viza za SAD, u obavezi su da popunjavaju formular ESTA. Njihovo iskustvo kaže da se otprilike odbije 0,1 odsto putnika, odnosno jedan na hiljadu.

Ideja za evropski pandan američkom sistemu je tek u začetku. Biće potrebne godine dok sve ne prođe zakonsku proceduru. Zato se još ne zna kako će formular tačno izgledati. Popunjavaće se elektronski, a sudeći prema američkom primeru, tako će se i naplaćivati po pet evra – unošenjem broja kreditne kartice. Vlasti SAD traže da formular ispunjavaju i maloletnici, kao i putnici koji se nalaze samo u tranzitu.

On-lajn zahtev se predaje najkasnije 72 sata pred planirano putovanje. Nije potrebno imati kartu ili rezervaciju, niti znati tačan dan putovanja, jer se na ovaj način proverava samo identitet putnika. Ukoliko pasoš istekne ranije, ESTA mora ponovo da se vadi.

Zasada nije poznato da li će EU do kraja “kopirati” američki sistem, niti kada će tačno on stupiti na snagu.

SRBIJA, AMERIKA…

MEĐU evropskim zemljama kojima nije potrebna viza za ulazak u šengenski prostor, a na koje bi trebalo da se odnosi budući ETIAS, nalaze se Albanija, BiH, Makedonija, Moldavija, Monako, Crna Gora, San Marino i Srbija. Od ostatka sveta, trenutno, za ulazak u šengenski prostor, osim retkih izuzetaka kao što su Kuba, Surinam, Gvajana, Ekvador i Bolivija, nisu potrebne vize građanima iz cele Amerike, zatim Australije, Izraela, Japana, Novog Zelanda i Singapura.

[adsenseyu5]

(Dnevne.rs /Izvor:G.Č.-V.S.,Novosti.rs)

[adsenseyu2]

[adsenseyu1]